Po rodičovské dovolené na pracovní úřad

Otázka

Dobrý den, bude mi končit tříletá rodičovská dovolená a půjdu se hlásit na pracovní úřad.
Zajímalo by mě, jestli budu pobírat nějaké peníze z úřadu.

Před nastoupením na rodičovskou dovolenou, jsem byla OSVČ a 3 měsíce před porodem na nemocenské.

Děkuji

Vyřešeno
, , , Radka Ž. 3 roky 1 Odpověď 578 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud tomu rozumím správně, tak jste před narozením dítěte podnikala jako OSVČ, a následně podnikání přerušila (nebo ukončila, nevím), a nyní jste doma s dítětem. Dostáváte rodičovský příspěvek, který vám nyní bude končit.

    V tomto případě, se nedá mluvit o tom, že by vám končila rodičovská dovolená – na rodičovskou dovolenou mají nárok pouze zaměstnanci. Rodičovská dovolená, je pracovní volno, které zaměstnanci poskytuje zaměstnavatel.

    Po skončení rodičovského příspěvku, ale určitě můžete jít na Úřad práce, a měla byste mít i nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Doba péče o dítě (případně až do jeho 4 roků), se počítá jako doba důchodového pojištění. Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, se tedy péče o dítě, počítá jako „náhradní doba zaměstnání“. Díky tomu splňujete podmínku „minimální odpracované doby“ 12 měsíců za poslední dva roky.

    Vzhledem k tomu, že jste ale fakticky nikde nepracovala, tak se při stanovení výše podpory, nedá vycházet z nějakého vašeho průměrného příjmu (rodičovský příspěvek, který jste teď měla, nehraje pro výpočet podpory, vůbec žádnou roli).

    V takovémto případě, se tedy výše podpory v nezaměstnanosti, vypočítá na základě průměrné mzdy v ČR. Pro rok 2021 se jedná o částku 34 611 Kč.

    • První dva měsíce dostanete 15% z průměrné mzdy = 5192 Kč
    • Druhé dva měsíce dostanete 12% z průměrné mzdy = 4154 Kč
    • Poslední měsíc dostanete 11% z průměrné mzdy = 3808 Kč

    Pokud byste ale po skončení rodičovského příspěvku, obnovila podnikání jako OSVČ, pak na podporu v nezaměstnanosti nárok mít nebudete.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď