Po 3 měsících opět na Úřad práce

Otázka

Dobrý den, po rodičovské dovolené jsem byla registrovaná na Úřadu práce. Vybrala jsem dávky za 3 měsíce.

Nyní jsem zaměstnaná, ale chci v této práci skončit po necelých 3 měsících (ve zkušební době) ze zdravotních důvodů. Nezvládám tuto práci rukama, mám z ní hrozné bolesti rukou a již nyní mě čeká operace karpálních tunelů.

Chci se po necelých 3 měsících opět přihlásit na pracovní úřad. Chci se zeptat, zda budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti a případně po kolik měsíců?

Děkuji

Vyřešeno
, Káča N. 3 roky 1 Odpověď 663 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud jste v novém zaměstnání neodpracovala alespoň 3 měsíce, tak sice budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Ale pouze po dobu 2 měsíce.

    To je dáno tím, že při předchozí evidenci na Úřadu práce, jste nevyčerpala celou podpůrčí době. Ta je do 50 roků po dobu 5 měsíců (nepředpokládám, že by vám bylo více než 50 roků).

    Nyní tedy budete mít nárok na podporu, po zbývající část podpůrčí doby. Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 48:

    § 48

    Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].

    Pokud byste v novém zaměstnání pracovala alespoň 3 měsíce, pak by vám už vznikal nárok na „novou“ podporu v nezaměstnanosti – na celou podpůrčí dobu, tj. 5 měsíců. Pokud ale nejsou odpracovány alespoň 3 měsíce, pak je nárok jen na „zbytek“ předchozí podpůrčí doby.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď