OSVČ vedlejší činnost vedení účetnictví – nárok na kompenzaci

Otázka

Dobrý den,

jako OSVČ vedlejší činnost k mateřské dovolené, vedení účetnictví externě podnikatelům. Je nárok na kompenzaci?

Podnikatelé-klienti jsou převážně restaurace a ostatní řemesla, která jsou nyní pozastaveny. Tudíž je pozastavený i můj zdroj příjmů, když není co účtovat a nemohu inkasovat klienty.

Děkuji za pomoc

Vyřešeno
, , EL 3 roky 1 Odpověď 837 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Nárok na nový kompenzační bonus v roce 2021 (nyní za únor a březen 2021), je při splnění příslušných podmínek. Jednou z podmínek je to, že vaše činnost je „významně dotčena“. Faktor „významného dotčení“, se posuzuje podle poklesu tržeb, alespoň o 50%.

    Druhou důležitou podmínkou je to, že příjem z podnikání (z činnosti, která je dotčena), byl vaším majoritním příjmem, ve srovnávacím nebo rozhodném období.

    U kompenzace za únor 2021, se budou posuzovat tržby za leden 2021, ve srovnání s průměrnou výší tržeb ve srovnávacím období. Pokud je příjem za leden o 50% nižší, než průměrná výše tržeb ve srovnávacím období, pak je tato podmínka splněna.

    Srovnávací období pro kompenzaci za únor 2021, je období listopad 2018 až leden 2019 nebo listopad 2019 až leden 2020. V tomto kroku se posuzují příjmy odpovídající tržbám z prodeje výrobků a služeb.

    U kompenzace za březen, je to celé o měsíc posunuté – tj. posuzuje se příjem za únor 2021, oproti srovnávacímu období prosinec 2018 až únor 2019 nebo prosinec 2019 až únor 2020.

    Další podmínkou je posouzení převažujícího příjmu. Ten se posuzuje také za srovnávací období (stejné, jako je použité pro posouzení poklesu tržeb). Nebo je případně možné použít rozhodné období (červen 2020 až září 2020).

    Příjem z činnosti, která je dotčena opatřeními během epidemie, by měla být vaším převažujícím příjmem. Zde se neposuzují jenom tržby, ale všechny příjmy podle paragrafu 6, 7 a 9 zákona o daních z příjmů.

    Pokud by ve srovnávacím období, byl vaším převažujícím příjmem, například příjem ze zaměstnání, pak by na kompenzační bonus nárok nebyl. Pokud ale ve srovnávacím období převažovaly příjmy z podnikání (z činnosti, která je omezena), pak nárok mít můžete.

    Příjem, který máte během mateřské – tj. peněžitá pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek, do posuzování nároku na kompenzační bonus nijak nevstupují. Nejedná se ani o tržby, ani o příjmy podle paragrafu 6, 7 a 9 zákona o daních z příjmů.

    Kromě toho jsou i další podmínky – aktivní OSVČ k 5. 10. 2020 nebo přerušení podnikání po 12. 3. 2020. Nesmíte být nespolehlivým plátcem, apod.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď