OSVČ na mateřské – mám nárok na nějaký příspěvek?

Otázka

Dobrý den, mám takový dotaz.

Jsem na mateřské a žádala jsem o porodné. Bohužel na něj nemám nárok. Na sociálce mi to spočítali tak, že jsme s přítelem překročili výši příjmu, a porodné jsme nedostali.

Přítel je také OSVČ, bydlíme spolu, ale nejsme manželé. Bydlíme v rodinném domku s mými rodiči.

Platila jsem si poctivě nemocenskou, ale jen v té nejnižší částce, protože mi nikdo nevysvětlil, že tak budu mít jen minimální mateřskou. Dostávala jsem mateřskou jen necelých 5.000,- Kč měsíčně.

Podala jsem žádost o rodičovský příspěvek. S dobou trvání na tři roky, je to částka na měsíc 10 000,- Kč.

Mohla bych požádat ještě o nějaký příspěvek? Já jsem momentálně odkázána jen na tu rodičovskou. Příteli se v podnikání moc nedaří, takže má jen minimální příjem. Penízky by se nám právě teď hodily.

Děkuji Vám za odpověď

Vyřešeno
, , Petra M. 3 roky 1 Odpověď 300 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    V souvislosti s porodem a následnou péčí o dítě, je zde mateřská (peněžitá pomoc v mateřství), rodičovský příspěvek a porodné. O těch se ostatně sama zmiňujete.

    Další sociální dávkou, na kterou byste mohli mít nárok, je příspěvek na dítě. U něj se dokládá příjem za předchozí kalendářní čtvrtletí, a průměrná výše příjmu, nesmí překročit 3,4 násobek životního minima.

    Životní minimum pro dvě dospělé osoby a jedno dítě do 6 roků, je aktuálně 8 720 Kč. Váš průměrný příjem, by tedy neměl být vyšší než 29 648 Kč. Výše příspěvku na dítě je 1130 Kč měsíčně.

    O příspěvek si případně můžete požádat i za 3 měsíce zpětně. Výše příjmu se dokládá vždy 4x za rok (za předchozí čtvrtletí).

    Můžete mít případně nárok i na další sociální dávky. Zde bude ale záležet na tom, jak budete posuzování. Pokud bydlíte společně s rodiči, tak můžete být posuzování společně s nimi, jako jedna společná domácnost.

    Je zde například příspěvek na bydlení. Na ten je nárok, pokud bydlíte v nájmu nebo v bytě/domě v osobním vlastnictví. Dokládají se příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí, a také náklady na bydlení (ty skutečně zaplacené).

    Pokud jsou v rodinném domě, dvě samostatné bytové jednotky, a vy byste jednu z nich užívali na základě nájemní smlouvy, pak si můžete požádat o příspěvek vy sama. Jinak by o něj musel žádat některý z majitelů domu.

    Výše příspěvku, se odvíjí od počtu osob, které zde bydlí, od doložených nákladů na bydlení a od průměrné výše příjmu. Roli hraje i velikost obce/města, kde se dům nachází.

    Dále jsou zde případně i dávky hmotné nouze – příspěvek na živobytí a doplatek do životního minima.

    U dávek hmotné nouze, se posuzují příjmy všech osob ve společné domácnosti, a celková sociální a majetková situace. Záleží tedy na tom, zda byste byli posuzování společně s vašimi rodiči (pak by hrál roli i jejich příjem), nebo samostatně.

    Všechny tyto dávky (příspěvek na bydlení, přídavky na dítě, dávky hmotné nouze) se vyřizují na Úřadu práce, takže se zde můžete informovat.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď