Nemocenská a nárok na mateřskou u druhého dítěte

Otázka

Dobrý den, momentálně jsem na rodičovské dovolené. Konkrétně do konce července 2021.

U zaměstnavatele mám smlouvu na dobu neurčitou a kvůli zdravotním problémům prvního dítěte (lékaři nám doporučují pozdější nástup do MŠ), jsem s ním dohodnuta na prodloužení rodičovské dovolené do čtyř let věku dítěte (respektive dostanu na ten čtvrtý rok prý neplacené volno, do července 2022).

Podařilo se nám ale otěhotnět, čímž se skvěle vyřešil pozdější nástup prvního dítěte do MŠ.

Vyhledala jsem si informace o čerpání mateřské dovolené na druhé dítě, podle kterých na ni budu mít nárok, jelikož jsem stále zaměstnaná a druhé dítě přijde na svět dříve, než první dítě dovrší čtyř let.

Doteď je vše v pořádku, ale lékař mě chce poslat na nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství po ukončení rodičovské dovolené.

Což by znamenalo, že v červenci 2021 ukončím rodičovskou dovolenou a od srpna bych byla na nemocenské. Koncem října mám nastoupit na mateřskou a druhé dítě má na svět přijít začátkem prosince.

Bude to ale možné? Nepřijdu kvůli nemocenské o nárok na mateřskou? Nezměním tím její výši, z čeho by se mi pak mateřská vypočítávala? Nebude to zbytečně složité? Nemám nemocenskou odmítnout a na konci října nastoupit rovnou na mateřskou? Kor když mi zaměstnavatel umožnit být s prvním dítětem doma do čtyř let?

Předem děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, Jana J. 3 roky 1 Odpověď 491 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Rodičovská dovolená končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte. Od následujícího dne, byste se tedy měla vrátit zpět do zaměstnání, nebo si v zaměstnání dohodnout neplacené volno (jak sama zmiňujete).

    Pokud by vám po skončení rodičovské dovolené, vystavil váš lékař neschopenku, tak je to myslím pro vás poměrně výhodné řešení.

    Po skončení rodičovské, jste opět zaměstnancem, se vším co s tím souvisí. Na neschopenku můžete nastoupit v zásadě ihned další den, po skončení rodičovské dovolené.

    A zatímco během rodičovské dovolené, nemáte nárok na placenou neschopenku (náhradu mzdy od zaměstnavatele za nemoc nebo nemocenské dávky od ČSSZ), po skončení rodičovské dovolené je to už jinak.

    Při neschopence z důvodu rizikového těhotenství, budete mít po skončení rodičovské dovolené nárok na standardní nemocenské dávky, tak jako i jiní zaměstnanci.

    U náhrady mzdy od zaměstnavatele by se vycházelo z pravděpodobného výdělku, u nemocenských dávek by se vycházelo z vyměřovacího základu před rodičovskou (resp. před první mateřskou).

    Nástup na neschopenku po rodičovské, nemá na následující mateřskou, žádný přímý dopad.

    Během doby na neschopence budete dále zaměstnancem, a podmínky pro nárok na „mateřskou“ (PPM – peněžitá pomoc v mateřství), budou splněny.

    Případná neschopenka, před druhou mateřskou, nijak neovlivňuje to, že pokud se druhé dítě narodí do 4 roků toho prvního, tak se výše PPM, může odvíjet od stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte.

    Pokud byste po rodičovské nastoupila na neplacené volno, tak do začátku mateřské, nebudete mít žádný příjem. Na neschopence budete dostávat alespoň nemocenské dávky.

    Současně ale budete omezena tím, že vám budou stanoveny vycházky, na maximálně 6 hodin denně (mezi 7:00 až 19:00). Ty si případně můžete nechat rozdělit, například na 3 hodiny dopoledne a 3 hodiny odpoledne.

    Je tedy na vašem zvážení, co je pro vás lepší. Zda příjem z nemocenské nebo volnost pohybu na neplaceném volnu. Mateřskou (PPM), byste měla mít v obou případech stejnou.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď