Nárok na ošetřovné po nástupu do zaměstnání před ukončením RD

Otázka

Dobrý den,

zajímá mne, jestli mám nárok na výplatu ošetřovného v případě, že stále pobírám rodičovský příspěvek, ale zároveň už chodím do zaměstnání na HPP?

A také, zda by v tomto případě mohl mít ošetřovačku na nemocné dítě manžel?

Předem děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Radana S. 4 roky 1 Odpověď 1171 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    V případě, že vám již skončila rodičovská dovolená a vrátila jste se zpět do zaměstnání, tak máte možnost čerpat ošetřovné na dítě, i když je na něj stále vyplácen rodičovský příspěvek.

    To je dáno tím, že po skončení rodičovské jste již zase účastníkem nemocenského pojištění.

    Po dobu, kdy v zaměstnání nepracujete (jste na rodičovské dovolené), vám ani nikomu dalšímu, na OČR na dítě nárok nevzniká.

    Po skončení rodičovské dovolené, když jste zpět v zaměstnání, už ale na ošetřovné nárok máte. Pouze ale vy.

    Pro vašeho manžela, stále platí omezení, že ošetřovné na dítě nemůže čerpat, protože je na něj vyplácen rodičovský příspěvek.

    Manžel by mohl mít nárok na ošetřovné na dítě jen v případě, že byste byla nemocná vy, nebo byla například hospitalizovaná v nemocnici či v porodnici. Pak by mohl i on mít nárok na ošetřovné na dítě (i během doby, kdy je na něj vyplácen ještě rodičovský příspěvek).

    (3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování osoby uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo z důvodu péče o dítě podle odstavce 1 písm. b), jestliže jiný pojištěnec má z důvodu poskytování dlouhodobé péče osobě uvedené v odstavci 1 nárok na výplatu dlouhodobého ošetřovného.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď