Nárok na mateřskou, po skončení zaměstnání v zahraničí (Rakousko)

Otázka

Dobrý den, chci se prosím zeptat:

Skončila jsem práci v Rakousku – duben 2021, a do teď jsem na pracovním úřadě.

Jsem asi ve čtvrtém týdnu těhotenství. Chci se zeptat, jestli mám vůbec nárok na mateřskou, když už jsem půl roku na ÚP?

Děkuji

Vyřešeno
, Jana T. 3 roky 1 Odpověď 483 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Abyste mohla mít nárok na „mateřskou“ – resp. peněžitou pomoc v mateřství (PPM), pak musí být splněny příslušné podmínky.

    První podmínkou je to, že v době začátku PPM (6 – 8 týdnů před porodem), splňujete minimální dobu účasti na nemocenském pojištění, alespoň 270 kalendářních dní, za poslední dva roky.

    Druhou podmínkou je pak to, že v době začátku PPM, musíte být zaměstnaná (resp. účastník nemocenského pojištění) nebo alespoň v ochranné době, až 180 dní po skončení posledního zaměstnání.

    Účast na nemocenském pojištění, vám vzniká například v zaměstnání (nemocenské pojištění platí zaměstnavatel). Týká se to ale pouze zaměstnání v ČR. Zaměstnání v Rakousku, je pro nárok na PPM, zcela irelevantní.

    Pokud jste tedy v posledních 2 letech, před začátkem PPM, nepracovala alespoň 270 kalendářních dní v ČR, pak nárok na PPM mít nemůžete.

    Pokud by vám do období posledních dvou roků před začátkem PPM, spadalo nějaké zaměstnání v ČR, pak byste ale ještě musela splnit podmínku účasti na NP nebo být v ochranné době.

    Což by znamenalo, že byste ještě před porodem, musela nastoupit do nějakého zaměstnání v ČR.

    Pokud budete až do porodu, nezaměstnaná na Úřadu práce, pak na „mateřskou“ (PPM), nárok mít nemůžete. Na Úřadu práce, za vás stát platí pouze zdravotní pojištění, to nemocenské za vás aktuálně nikdo neplatí. Z poslední zaměstnání v Rakousku, vám ani neplyne žádná ochranná doba.

    Můžete mít ale nárok na rodičovský příspěvek. U něj není požadována nějaká „minimální odpracovaná doba“. Na rodičovský příspěvek, můžete mít nárok téměř „automaticky“, po narození dítěte.

    Výše rodičovského příspěvku, je aktuálně (v roce 2021) částka 300 000 Kč na jedno dítě (nebo 450 000 Kč na dvojčata). Pokud nebudete mít nárok na PPM, tak byste mohla dostávat částku RP, do 10 000 Kč měsíčně.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď