Nárok na mateřskou po dokončení studia na vysoké škole

Otázka

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mateřské dovolené.

Tento měsíc (tj. červen 2021) jsem úspěšně dokončila vysokou školu a v říjnu se nám má narodit miminko.

Podle předchozích dotazů chápu, že splňuji podmínku – 270 dní jsem se zúčastnila nemocenského pojištění.

Momentálně se budu hlásit do porodu na úřad práce, takže nárok na mateřskou mít nebudu, jelikož nesplním druhou podmínku získání mateřské, tj. v době nástupu nebudu účastníkem nemocenského pojištění.

Ale jak by to bylo v případě, že bych na úřad práce nenastoupila a dobrovolně si zdravotní pojištění platila? Vznikl by mi nárok na mateřskou? A v jaké výši?

A ještě mám na Vás jeden dotaz: počítá se do příjmu v žádosti o porodné také příjem z příspěvku na bydlení?

Děkuji Vám moc za odpovědi 🙂

Vyřešeno
, , , Jana M. 3 roky 1 Odpověď 278 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Studium na vysoké škole, se vám opravdu může započítat, jako účast na nemocenském pojištění, pokud je toto studium úspěšně dokončeno, ještě před začátkem PPM.

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 32, odstavec 4:

    (4) Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3 se započítává též

    a) doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno,

    Jak ale sama píšete, tím že nyní nikde nepracujete, nepracovala jste a nebudete pracovat, tak nejste účastníkem nemocenského pojištění a nárok na „mateřskou“ (PPM) vám nevzniká.

    Pro nárok na PPM, nehraje vámi zmíněné zdravotní pojištění žádnou roli. V době, kdy budete evidovaná na Úřadu práce jako nezaměstnaná, nemusíte zdravotní pojištění vůbec řešit. To za vás, stejně jako v době studia, platí stát.

    Pro nárok na mateřskou (PPM) je podstatná účast na nemocenském pojištění. A nemocenské pojištění si nemůžete sama jen tak platit.

    Nemocenské pojištění za vás platí buď zaměstnavatel (součást povinných odvodů), nebo si ho sami platí podnikatelé (OSVČ). Vy sama, si jako nezaměstnaná, nemůžete platit nemocenské pojištění.

    Jediná možnost, jak byste mohla mít nárok na mateřskou (PPM), by byla ta, že byste nyní, ještě před porodem, nastoupila do nějakého zaměstnání (pracovní poměr, nebo alespoň nějaká dohoda, u které by vám vznikala účast na nemocenském pojištění).

    Pokud budete až do porodu nezaměstnaná, na PPM nárok mít nebudete.

    Budete mít nárok pouze na rodičovský příspěvek (od data narození dítěte). Ten je aktuálně ve výši 300 000 Kč na jedno dítě nebo 450 000 Kč na dvojčata. Tím, že nebudete mít nárok na PPM, tak byste pak mohla dostávat částku do 10 000 Kč měsíčně.

    O porodné si pak můžete požádat po narození dítěte (je potřeba rodný list dítěte). Dokládají se příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud se vám dítě narodí v říjnu, pak to bude za měsíce červenec až září.

    Mezi příjmy se počítá například čistá výplata ze zaměstnání, příjem z nějaké brigády, podpora v nezaměstnanosti, nemocenské dávky, … atd.

    Příspěvek na bydlení se ale nepožaduje za příjem – je to účelově vázaná sociální dávka.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď