Nárok na mateřskou dovolenou po skončení práce na dobu určitou

Otázka

Dobrý den,

Dne 14. 9. 20121 jsem skončila v práci, ve které jsem byla přes jeden rok.

Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná a bohužel budu mít pravděpodobně rizikové těhotenství. Budu mít nárok na mateřskou nebo jen na rodičovskou dovolenou?

Na každém serveru se píše něco jiného, někde na ni nárok mám, protože při nástupu na mateřskou budu mít v posledních dvou letech odpracovaný rok, ale někde píšou, že na ni nárok nemám, protože jsem momentálně na úřadu práce.

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Pavlína R. 3 roky 1 Odpověď 409 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    To, zda budete nebo nebudete mít nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství – PPM), závisí na více faktorech, než pouze na tom, že jste nedávno ukončila roční zaměstnání.

    Aby byl nárok na PPM, musí být splněny dvě hlavní podmínky:

    1, V době nástupu na PPM, musí být splněna minimální doba účasti na nemocenském pojištění, v délce 270 kalendářních dní z poslední dva roky.

    Tím, že jste nyní pracovala jeden rok, tuto podmínku, pro nárok na PPM, splňujete

    2, V době nástupu na PPM (6 – 8 týdnů před porodem), musíte být účastníkem nemocenského pojištění (zaměstnaná), nebo být alespoň v ochranné době, která je až 180 dní, od skončení posledního zaměstnání.

    Pokud jste při ukončení vašeho zaměstnání na dobu určitou, byla již těhotná, pak je zde ochranná doba 180 dní.

    Pokud jste ale otěhotněla až po skončení zaměstnání, v době na Úřadu práce, pak zde žádná ochranná doba není (resp. byla jen 7 dní, což už dávno uplynulo).

    Pokud byste ale byla v ochranné době, a vycházelo by vám to tak, že k nástupu na PPM (6-8 týdnů před porodem), by došlo ještě během ochranné doby, pak byste na PPM nárok měla.

    Pokud by vám ale nástup na PPM, vycházel až po uplynutí ochranné doby, tak nárok na PPM není. Abyste měla nárok, musela byste ještě před porodem nastoupit do nějakého dalšího zaměstnání.

    Další věc je vámi zmíněné rizikové těhotenství. Pokud jste nyní vedená na Úřadu práce, tak vám sice lékař může vystavit neschopenku z důvodu rizikového těhotenství, nevzniká vám ale nárok na nemocenské dávky.

    Na ty byste měla nárok jen v případě, že by neschopenka byla zahájena do 7 dní od skončení posledního zaměstnání.

    Řešením by opět bylo, nastoupit do nějakého zaměstnání, a až poté na neschopenku.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď