Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    V souvislosti s narozením dítěte, jsou zde dvě hlavní peněžní dávky. Jednak je to „mateřská“ – peněžitá pomoc v mateřství, která je vyplácena na základě nemocenského pojištění (viz dále). A dále je to rodičovský příspěvek – ten spadá pod sociální dávky a má na něj nárok téměř každý, komu se narodí dítě.

    Kromě těchto dvou dávek (mateřská a rodičovská), jsou i další sociální dávky – např. porodné či přídavky na dítě.

    Pro nárok na „mateřskou“ (PPM), je nutné splnit dvě hlavní podmínky:

    1) Při zahájení PPM (začíná v době 6 – 8 týdnů, před očekávaným termínem porodu, konkrétní datum si volíte sama po konzultaci s lékařem), musíte splňovat minimální dobu účasti na nemocenském pojištění, v délce 270 kalendářních dní za poslední dva roky.

    Účast na nemocenském pojištění, vám vzniká například v zaměstnání (platí zaměstnavatel) a trvá od začátku pracovního poměru, do jeho skončení (počítají se všechny kalendářní dny).

    Po skončení zaměstnání, už nebudete dále účastníkem nemocenského pojištění (pokud byste nenastoupila do jiného zaměstnání). Pokud jste ale v posledním zaměstnání, pracovala alespoň po dobu 270 kalendářních dní, tak byste tuto podmínku měla splnit.

    2) Při zahájení PPM, musíte být účastníkem nemocenského pojištění (což nebudete, pokud byste byla po skončení zaměstnání až do porodu nezaměstnaná). Nebo musíte být alespoň v ochranné době. Ochranná doba je až 180 dní (pokud poslední zaměstnání trvalo alespoň 180 dní, pak je i ochranná doba 180 dní, pokud bylo kratší, tak je i ochranná doba kratší).

    Ochranná doba, by vám „běžela“ po skončení zaměstnání (od 1. 11. 2021). Pokud by vám termín nástupu na PPM (6-8 týdnů před porodem), vycházel ještě během této ochranné doby, pak máte nárok na mateřskou za stejných podmínek, jako byste byla stále zaměstnána.

    To, zda budete mít nárok na mateřskou, tedy bude záležet na tom, kdy máte očekávaný termín porodu, kdy vám bude začínat PPM a zda to bude ještě během ochranné doby. Pokud by vám to nevycházelo, tak by bylo potřeba, abyste po skončení aktuálního zaměstnání, nastoupila ještě do nějakého dalšího.

    Předpokládaný termín porodu, by vám měl sdělit váš lékař, na základě příslušných vyšetření.

    Po skončení peněžité pomoci v mateřství (dostáváte ji 28 týdnů u jednoho dítěte nebo 37 týdnů u dvojčat), budete mít rodičovský příspěvek (pokud byste náhodnou neměla nárok na PPM, pak je nárok na rodičovský příspěvek už od narození dítěte).

    U RP, není žádná podmínka, nějaké minimální doby v zaměstnání, nebo něco podobného. Pro nárok na RP, vám stačí, že se vám narodí dítě a že o něj budete pečovat (resp. jsou zde i další podmínky, jako například trvalý pobyt a bydliště v ČR, atd., ale nic „závažného“).

    Vzhledem ke konci pracovního poměru, je také na zvážení, jestli byste se neměla domluvit se svým lékařem, a před koncem pracovního poměru nastoupit na neschopenku z důvodu rizikového těhotenství (aniž bych vás chtěla k něčemu nabádat, dnes vám lékař napíše neschopenku pro rizikové těhotenství v podstatě „na požádání“).

    Pak byste mohla být až do porodu (nebo do začátku PPM), v pracovní neschopnosti, a měla byste nárok na nemocenské dávky. Neschopenku je ideální zahájit alespoň 14 dní, před koncem zaměstnání (pak je nárok i na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele).

    Během neschopenky, ale budete omezena tím, že budete mít vycházky jen po dobu maximálně 6 hodin denně, v době 7:00 až 19:00.

    Pokud by vám to nevyhovovalo, pak můžete jít na Úřad práce a být zde vedená jako uchazeč o zaměstnání. Můžete mít případně i nárok na podporu v nezaměstnanosti (jsou-li splněny příslušné podmínky).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď