Mám nárok na PPM na druhé dítě, a jak se bude počítat?

Otázka

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda mám nárok na PPM od zaměstnavatele:

– nyní jsem na rodičovské dovolené

– rodičovská mi končí dovršení 3 let mého syna, což je 30. 1. 2022

– zaměstnaná jsem na dobu neurčitou

– druhé dítě se mi má narodit na začátku ledna 2022

Pokud mám nárok na PPM, z čeho se mi bude vypočítat? A to jak výše PPM, tak potom navazujícího rodičovského příspěvku?

Moc Vám děkuji za informaci.

Vyřešeno
, , Monika P. 3 roky 1 Odpověď 419 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud jste stále zaměstnaná (pracovní poměr na dobu neurčitou) a nyní jste na rodičovské dovolené, pak budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), i u druhého dítěte.

    Tím, že váš pracovní poměr nezanikl, tak splňujete všechny podmínky, stejně jako u prvního dítěte.

    Vzhledem k tomu, že druhé dítě, se vám navíc narodí do 4 roků toho prvního, tak na tuto situaci pamatuje přímo zákon.

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 19, odstavec 3:

    (3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

    Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) na druhé dítě, se u vás bude vypočítávat ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte. Viz například tato kalkulačka, pro výpočet PPM v roce 2021.

    Co se týká rodičovského příspěvku, tak jeho celková částka, je fixně dána. Aktuálně je to 300 000 Kč při narození jednoho dítěte, nebo 450 000 Kč při narození dvojčat (či vícerčat).

    Jediné, kde hraje roli výše vašeho příjmu, je možnost volby měsíční částky. Tím, že budete mít nárok na PPM, tak si pak můžete zvolit měsíční částku RP, až do výše 70% z 30ti násobku vyměřovacího základu pro PPM.

    Tj. pokud byste u druhého dítěte, měla PPM například 22 000 Kč za měsíc (za 30 dní), tak si pak můžete volit rodičovský příspěvek až do této částky. Záleží ale pochopitelně i na tom, jak dlouho budete chtít čerpat rodičovský příspěvek.

    Pokud byste chtěla, aby vám byl vyplácen až do 3 roků dítěte, pak by vám to vycházelo na cca 10 000 Kč (prvních necelých 6 měsíců po porodu, dostáváte ještě PPM, a následně byste měla do 3 roků RP). Viz například tato kalkulačka rodičovského příspěvku.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď