Mám nárok na hmotnou nouzi?

Otázka

Dobrý den, jsem vedena na Úřadu práce a pobírám příspěvek v nezaměstnanosti.

Tento příspěvek budu dostávat do konce října 2021 a potom budu bez prostředků.

Práci už asi neseženu, jelikož 22. 2.2022 odcházím do řádného starobního důchodu.

Kam se mám obrátit o pomoc. Žiju sama.

Vyřešeno
, , , , Dagmar J. 3 roky 1 Odpověď 569 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud žijete sama, a budete zcela bez jakéhokoliv příjmu, pak byste opravdu zřejmě měla být osobou ve hmotné nouzi, a mohl by vám vznikat nárok na příslušné dávky.

    Z dávek hmotné nouze, je to především příspěvek na živobytí. A také případně doplatek na bydlení. Kromě dávek hmotné nouze, jsou zde i „běžné“ sociální dávky, na které případně můžete mít nárok už nyní.

    Jedná se například o příspěvek na bydlení – na ten je nárok, pokud bydlíte v bytě/domě v osobním vlastnictví, v družstevním bytě nebo máte nájemní smlouvu na dům/byt.

    U příspěvku na bydlení, se dokládají skutečně zaplacené náklady na bydlení, za předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud byste si o něj žádala od října, pak to bude za měsíce červen až září.

    Dokládají se platby, jako nájem, platby za energie (voda, plyn, elektřina, atd.), platby za služby (odvoz odpadu, úklid společných prostor, apod.).

    Dále se dokládají i příjmy, za stejné období. Pokud byl vaším jediným příjmem, ten z podpory v nezaměstnanosti, pak není potřeba žádné potvrzení.

    Výše příspěvku na bydlení, se odvíjí od velikosti města/obce, kde bydlíte, od počtu osob, od výše doložených nákladů na bydlení a výše příjmu.

    U dávek hmotné nouze (příspěvek na živobytí), se neposuzuje jenom samotná výše příjmu, ale celková majetková a sociální situace. Tedy i to, zda vlastníte nějaký majetek, nebo máte nějaké úspory.

    Částka živobytí je stanovena pro každou osobu individuálně, a to na základě hodnocení její snahy, jejích možností nebo i s ohledem na zdravotní strav (roli hraje, pokud byste měla například nařízeno dietní stravování).

    U dávek hmotné nouze, se posuzuje poměrně hodně věcí, takže není možné jednoduše říci, zda máte/nemáte nárok a kolik byste mohla dostat. Pokud ale budete zcela bez příjmu, pak je poměrně pravděpodobné, že byste na něco nárok mít měla.

    Doporučuji vám, obrátit se na Úřad práce – ten má na starosti nejenom podporu v nezaměstnanosti, ale právě i sociální dávky (příspěvek na bydlení) a dávky hmotné nouze (příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení). Zde si můžete podat žádosti o jednotlivé dávky, nebo získáte podrobnější informace.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď