Konec rodičovské dovolené, OSVČ a zálohy

Otázka

Dobrý den, prosím o radu:

Nárok na mateřskou jsem neměla, pobírala jen rodičovský příspěvek a RD trvala 2 roky s tím, že jsem pracovala jako OSVČ na vedlejší činnost.

Zálohy jsem platila minimální na pojišťovně. Moje otázka zní co dál, kde se mám hlásit?

Podnikat chci dále, syna chci mít doma, v prosinci měl 3 roky. Je nějaká možnost, abych neplatila plné sociální i zdravotní pojištění?

Vím, o formuláři péče o osobu blízkou do 7 let, ale to bych nemohla být OSVČ.

Prosím o radu, jak postupovat, kam se hlásit, co dělat.

Děkuji

Vyřešeno
, Romana T. 4 roky 1 Odpověď 1876 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    1

    Po skončení rodičovské, není bohužel žádné řešení, abyste mohla být OSVČ a současně abyste nemusela platit alespoň minimální zálohy.

    Během rodičovské (doby, kdy jste čerpala rodičovský příspěvek), bylo vaše podnikání bráno jako vedlejší činnost.

    Od ukončení rodičovského příspěvku, je ale vaše podnikání opět hlavní činností. A vy máte povinnost platit alespoň minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, tak jako všichni ostatní OSVČ.

    • Minimální sociální pojištění pro OSVČ, je v roce 2021 částka 2588 Kč měsíčně
    • Minimální zdravotní pojištění pro OSVČ je v roce 2021, částka 2393 Kč měsíčně

    Tyto minimální zálohy musíte platit, bez ohledu na to, jaké jsou vaše příjmy. Pokud budou nízké, tak se vám případně část vrátí, po podání daňového přiznání a přehledů pro pojišťovnu/ČSSZ.

    Jediným řešením, jak byste nemusela platit tyto minimální zálohy, je přerušení podnikání. Pak byste nemusela platit zálohy, a mohla byste být vedená na Úřadu práce jako nezaměstnaná. Měla byste případně nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

    Nebo byste se mohla u zdravotní pojišťovny nahlásit, jako osoba pečující o dítě do 7 roků, a pak by za vás zdravotní pojištění platit stát.

    Jako osoba pečující o dítě, máte ale omezenou možnost práce/podnikání. Podnikat není možné, stejně jako pracovat na HPP. Můžete pracovat jen mimo pracovní poměr – u DPP s příjmem do 10 000 Kč měsíčně nebo na DPČ s příjmem do 3490 Kč měsíčně.

    Každopádně nyní, pokud jste tak ještě neučinila, byste měla na ČSSZ a zdravotní pojišťovnu nahlásit, od jakého data jste opět OSVČ hlavní a uhradit příslušné zálohy.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď