Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Porodné na dvojčata se v ničem neliší od toho, když bude žádat o porodné na první nebo druhé dítě.

    • Porodné, na první narozené dítě ženy, je 13 000 Kč
    • Porodné, na druhé narozené dítě ženy, je 10 000 Kč
    • Porodné na dvojčata je tedy 23 000 Kč (pokud to je vaše první a druhé dítě, pokud by to bylo až druhé a třetí dítě, tak byl nárok jen na 10 000 Kč)

    Abyste měla nárok na porodné, tak musí být splněna především podmínka, že průměrný čistý měsíční příjem, v kalendářním čtvrtletí před narozením dětí, nesmí překročit 2,7 násobek životního minima.

    Rozhodné období pro porodné, za které se posuzují příjmy, je předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud by se vám dítě narodilo v září, pak se posuzují příjmy za měsíce duben – červen. Pokud se vám dítě narodí v říjnu, pak se posuzují příjmy za měsíce červenec až září, atd. – vždy je to předcházející ukončené čtvrtletí.

    Posuzují se čisté příjmy vás + otce dítěte. Tj. například výplata ze zaměstnání, podpora v nezaměstnanosti, nemocenské dávky (pokud jste například na rizikovém těhotenství), peněžitá pomoc v mateřství, důchodové dávky, příjmy z různých brigád, apod.

    Životní minimum pro dvě dospělé osoby (vy + manžel) a dvě děti do 6 roků (narozená dvojčata), je aktuálně ve výši 10 690 Kč.

    Na porodné, tedy budete mít nárok, pokud průměrná výše čistého měsíčního příjmu (společný příjem vás + manžela), nebude vyšší než 28 863 Kč. Pokud by byl průměrný příjem vyšší, pak na porodné není nárok.

    Porodné, se vyřizuje na Úřadu práce (kde si budete vyřizovat i rodičovský příspěvek). Žádost si můžete podat po narození dvojčat, máte na to čas do doby, než jim bude 1 rok.

    K podání žádosti, potřebujete příslušný formulář žádosti (najdete například zde). Dále budou potřeba osobní doklady (vás + manžela), a rodné listy dětí (až se narodí).

    Pokud jste měla vy/manžel v rozhodném období nějaké příjmy, pak musíte každý vyplnit potvrzení o výši čtvrtletního příjmu (formulář najdete zde).

    Pokud někdo z vás příjmy neměl, pak se vyplňuje Prohlášení osob, které nemají příjmy (formulář najdete zde).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď