Kolik bude moje mateřská na druhé dítě v roce 2022?

Otázka

Dobrý den,

Příští rok v květnu, mi bude končit rodičovská na první dítě. Během rodičovské už skoro dva roky pracuji a beru 10 000 Kč měsíčně.

Chci se zeptat, jak by to bylo s mateřskou na druhé dítě? Povedlo se mi znovu otěhotnět a druhé miminko by se mi mělo narodit na začátku léta 2022.

Zajímalo by mě, jestli mám u druhého dítěte také nárok na mateřskou a kolik bych mohla dostat?

Děkuji

Vyřešeno
, Zuzana V. 3 roky 1 Odpověď 275 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Ve svém dotazu bohužel neuvádíte jednu poměrně podstatnou věc. A to, zda jste nyní na rodičovské dovolené, během které si někde přivyděláváte. Nebo zda jste momentálně bez hlavního zaměstnání a máte jen nějakou brigádu na DPP nebo DPČ?

    Pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) u druhého dítěte, musí být splněny stejné podmínky, jako u toho prvního.

    Hlavní podmínkou je účast na nemocenském pojištění (obvykle tedy zaměstnání), v délce alespoň 270 kalendářních dní za poslední dva roky. Druhou podmínkou je pak to, abyste v době nástupu na PPM (6 až 8 týdnů před termínem porodu), byla stále účastníkem nemocenského pojištění (zaměstnaná) nebo alespoň v ochranné době (až 180 dní od skončení posledního zaměstnání).

    Pokud byste nyní byla na rodičovské dovolené – tj. váš pracovní poměr, který jste měla před první mateřskou/rodičovskou dovolenou, zatím neskončil, pak máte na PPM nárok i u druhého dítěte. Splňovala byste všechny potřebné podmínky.

    Výpočet „mateřské“ (PPM) na druhé dítě, by se pak mohl odvíjet od vašeho aktuálního příjmu (pokud vám zakládá účast na nemocenském pojištění – viz dále), nebo by se mohlo vycházet z vašeho příjmu, před první mateřskou.

    Pokud by se vám druhé dítě, narodilo do 4 roků toho prvního, tak se při výpočtu PPM, může vycházet ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte – viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 19, odstavec 2:

    (3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

    Pokud ale nyní nejste na rodičovské dovolené – vaše původní zaměstnání skončilo před narozením prvního dítěte, nebo během čerpání mateřské či rodičovské dovolené, a vy tedy nyní pouze dobíráte rodičovský příspěvek, pak to může být s nárokem na „mateřskou“ (PPM) složitější.

    Pak by záleželo na tom, jestli práce, o které se zmiňujete, je klasický pracovní poměr, nebo zda se jedná o práci na dohodu o provedení práce (DPP) nebo o práci na dohodu o pracovní činnosti DPČ).

    Účast na nemocenském pojištění (která je nezbytnou podmínkou pro nárok na PPM), vzniká v pracovním poměru, nebo při práci na DPP, pokud je měsíční příjem nad 10 000 Kč, nebo při práci na DPČ, pokud je sjednán měsíční příjem od 3500 Kč.

    Pokud by vámi zmíněná práce, byla dohoda o provedení práce (DPP), a vy měla příjem jen 10 000 Kč, pak sice neplatíte sociální a zdravotní pojištění (jenom daň), ale současně vám nevzniká účast na nemocenském pojištění a nárok na mateřskou byste na základě této práce neměla.

    Pokud by to ale byla DPČ s příjmem 10 000 Kč, pak by vám podle všeho měla vznikat účast na nemocenském pojištění a nárok na PPM u druhého dítěte, byste mít mohla. Výše mateřské, by se v tomto případě počítala jenom z toho, co si vyděláte během „rodičovské“.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď