Jak dlouho musím minimální pracovat v zaměstnání pro nárok na PPM?

Otázka

Dobrý den, předem se omlouvám, jestli byl zde dotaz zodpovězen.

Mám po 3 leté rodičovské dovolené. Práci jsem měla na dobu určitou, tudíž se nemám kam vrátit. Nyní chceme druhé dítě, ale jsem cca 6 měsíců vedena na ÚP.

Můj dotaz zní: Na jak dlouhou dobu musím jít do práce, abych měla nárok na PPM? A abych si mohla zvolit délku RP. Je zde možnost, si volit délku RP přes partnera?

Moc děkuji, za Vaší odpověď.

Vyřešeno
, , Lenka R. 3 roky 1 Odpověď 367 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Abyste měla nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), pak musíte splňovat především podmínku minimální účasti na nemocenském pojištění. A to v minimální délce 270 kalendářních dní za poslední dva roky.

    Pokud jste nyní dlouhodoběji nezaměstnaná a váš pracovní poměr zanikl již někdy v průběhu rodičovské (nebo i dříve), pak byste nyní musela pracovat alespoň těch 270 kalendářních dní, před začátkem mateřské. Tj. cca 9 měsíců v zaměstnání.

    Vzhledem k tomu, že mateřská (PPM) začíná nejpozději 6 týdnů před porodem (v době 6 – 8 týdnů před porodem), tak to pro vás reálně znamená, že musíte nejprve nastoupit do nějakého zaměstnání a až následně otěhotnět.

    Pokud byste zahájila těhotenství, ještě před nástupem do nějakého zaměstnání, pak už nemáte šanci tuto podmínku stihnout splnit.

    Další podmínkou, pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) je to, že v době začátku PPM musíte být zaměstnaná (účastníkem nemocenského pojištění), nebo být alespoň v ochranné době.

    Ochranná doba může být až 180 dní od skončení zaměstnání. Pokud byste ale někde pracovala jen krátkou dobu, pak je i tato ochranná doba jen kratší.

    Například, pokud byste nastoupila do nového zaměstnání a to ukončila ještě během zkušební doby, například po 60 dnech, tak je i následná ochranná doba dlouhá jen 60 dní.

    Co se týká rodičovského příspěvku, tak na ten určitě máte nárok i u druhého dítěte, i kdybyste před porodem nikde nepracovala. Nárok na rodičovský příspěvek není podmíněn nějakou minimální dobou v zaměstnání.

    Pokud by vám nevznikal nárok na mateřskou (PPM), pak můžete mít rodičovský příspěvek maximálně do 10 000 Kč měsíčně (u dvojčat maximálně do 15 000 Kč měsíčně).

    Vzhledem k výši rodičovského příspěvku (300 000 Kč na jedno dítě nebo 450 000 Kč na dvojčata), ho tedy můžete čerpat minimálně 30 měsíců (maximálně pak do 4 roků dítěte).

    Pokud je ale v žádosti o rodičovský příspěvek doložen příjem druhého rodiče (který splňuje příslušné podmínky), pak je případně možné zvolit i jinou částku rodičovského příspěvku.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď