Hlášení na ÚP v době nástupu na PPM

Otázka

Dobrý den, dohodli jsme se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru k 31. 1. 2021 a hned 1. 2. 2021 nastupuji na mateřskou dovolenou 8 týdnů před očekávaným termínem porodu (doba 270 dní v posledních dvou letech splněna).

Chci se zeptat, jak je to s přihlášením na pracovní úřad, když budu na PPM? Vím, že hlášení na ÚP je dobrovolné, ale jak je to se sociálním a zdravotním v tomto případě, kdo ho za mě bude hradit, když budu pobírat PPM, ale budu nezaměstnaná?

Můžu se vůbec v době mateřské dovolené na ÚP přihlásit? Nebo jak to nejlépe udělat, nerada bych něco zanedbala.

Děkuji moc za odpověď.

Vyřešeno
, , , Michaela F. 4 roky 1 Odpověď 404 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Po skončení zaměstnání, ve vašem případě nemá smysl chodit na Úřad práce. V době, kdy budete před porodem a po porodu čerpat peněžitou pomoc v mateřství („mateřskou“), by vás na Úřadu práce ani nemohli zařadit mezi uchazeče o zaměstnání.

    Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 25:

    (2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou

    c) pobírá peněžitou pomoc v mateřství v době před porodem a 6 týdnů po porodu, nebo

    V době, kdy budete dostávat peněžitou pomoc v mateřství (PPM) nebo následně rodičovský příspěvek, za vás zdravotní pojištění platí stát. Není potřeba, abyste jen kvůli tomu byla na Úřadu práce.

    Viz zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997 Sb., paragraf 7:

    § 7

    (1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:

    d) ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění

    Na Úřad práce pro vás má smysl chodit až ve chvíli, kdy si budete případně hledat novou práci, nebo po skončení rodičovského příspěvku.

    Co se týká sociálního pojištění, tak to za vás po skončení zaměstnání neplatí nikdo. Ani v době, kdy byste byla na Úřadu práce.

    U sociálního pojištění to funguje tak, že doba péče o dítě (až do jeho 4 roků), se vám automaticky počítá do minimální „odpracované“ doby pro nárok na důchod.

    Pochopitelně, pokud byste chtěla, můžete si platit dobrovolné důchodové pojištění. To je aktuálně v roce 2021 ve výši 2 482 Kč.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď