Finanční podpora od státu po skončení rodičovské

Otázka

Dobrý den, zajímá mě, jestli moje situace má řešení (finanční).

Jsem v situaci, kdy mi za měsíc skončí pobírání rodičovského příspěvku na mladšího syna a jsem zároveň potřetí těhotná.

U prvního syna jsem měla neschopenku, následně mateřskou (pracovní smlouva mi skončila po porodu – byla na dobu určitou).

Druhý syn se narodil v době, kdy jsem byla na rodičovské.

Moje otázka je – mám nárok na nějaký finanční příspěvek od státu na období 7/2021-12/2021(porod)?

Předem mockrát děkuji za odpověď.

Vyřešeno
Jana 3 roky 1 Odpověď 514 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Po skončení rodičovské, se můžete jít zaregistrovat na Úřad práce. Po skončení rodičovské, máte standardně nárok na podporu v nezaměstnanosti. A to i bez ohledu na to, že jste posledních několik roků, byla jen doma s dítětem a nebyla nikde zaměstnaná.

    Doba na rodičovské dovolené, resp. doba, kdy je vám vyplácen rodičovský příspěvek, se považuje za náhradní dobu důchodového pojištění.

    Z pohledu nároku na podporu v nezaměstnanosti, se jedná o náhradní dobu zaměstnání.

    Takže i po skončení rodičovské, i když jste delší dobu nikde nepracovala, splňujete podmínku „minimální odpracované doby“, 12 měsíců za poslední dva roky (minimální doba důchodového pojištění pro nárok na podporu).

    Po rodičovské tedy máte určitě nárok na podporu v nezaměstnanosti. Není ale příliš vysoká.

    Vzhledem k tomu, že jste již delší dobu bez zaměstnání, tak se při výpočtu podpory nedá vycházet z poslední mzdy v zaměstnání.

    V takovém případě se výše podpory v nezaměstnanosti odvíjí od průměrné mzdy v ČR. Pro rok 2021 je to částka 34 611 Kč.

    První dva měsíce máte nárok na 15%, tj. 5192 Kč. Další dva měsíce máte nárok na 12%, tj. 4154 Kč. Zbytek doby je pak nárok na 11%, tj. 3808 Kč.

    Kromě toho, můžete mít nárok na běžné sociální dávky, jako jsou například přídavky na dítě, příspěvek na bydlení, nebo případně i dávky hmotné nouze – příspěvek na živobytí či doplatek na bydlení.

    U nich už ale bude záležet na celkové sociální a ekonomické situaci rodiny. Záleží, jestli je v rodině i nějaký další příjem a na dalších faktorech.

    Vzhledem k tomu, že jste momentálně bez zaměstnání, tak nemáte nárok na nemocenské dávky (pokud byste byla před porodem v pracovní neschopnosti).

    Nebudete mít nárok ani na mateřskou (PPM – peněžitá pomoc v mateřství). Budete mít nárok na další rodičovský příspěvek, po narození dítěte (300 000 Kč na jedno dítě nebo 450 000 Kč na dvojčata).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď