Budu mít nárok na porodné, rodičovskou a jinou podporu?

Otázka

Dobrý den, letos jsem ukončila vysokou školu.

Do té doby jsem nepřetržitě studovala na prezenčním studiu, do práce jsem se proto zatím nedostala. Od ukončení studia si platím zdravotní pojištění (jako OBZP).

Před týdnem mi bylo potvrzeno těhotenství s termínem v březnu 2022. Vdaná nejsem, ale mám přítele. Trvalý pobyt mám tedy stále u rodičů.

Chtěla bych Vás poprosit o radu, zda mám nárok na porodné – jestli se zde počítá i s příjem přítele (v limitu 23 544 Kč pro rok 2021), když nejsme manželé?

Poté další dotaz, zda mohu žádat o rodičovský příspěvek (alespoň nějakou základní formu) nebo jinou sociální pomoc?

Pochopila jsem, že na peněžitou pomoc v mateřství mít nárok nebudu, jelikož jsem doteď jako student nebyla účastníkem nemocenského pojištění.

Ještě by mě ale zajímalo, jaké jsou podmínky pro získání příspěvku na dítě?

Předem mockrát děkuji za informace.

Vyřešeno
, , Hanka G. 3 roky 1 Odpověď 458 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Na porodné je nárok, při narození prvního nebo druhého dítěte. U prvního dítěte, je porodné jednorázová částka 13 000 Kč.

    Nárok je za předpokladu, že průměrná výše čistého měsíčního příjmu v rozhodném období, nepřekračuje 2,7 násobek životního minima. Což je při prvním dítěti, částka 23 544 Kč (jak sama píšete).

    Pro nárok na porodné se posuzují příjmy vás i otce dítěte. To, že nejste vdaná, nehraje roli. Roli nehraje ani to, že máte trvalý pobyt u rodičů. Pro nárok na porodné, se budete posuzovat společně s vaším přítelem (otcem dítěte).

    Na rodičovský příspěvek, máte nárok hned po narození dítěte. U rodičovského příspěvku, není na rozdíl od mateřské, nutná účast na nemocenském pojištění, nebo nějaké „minimální odpracovaná doba“.

    Na rodičovský příspěvek je nárok na základě toho, že se vám narodí dítě, a vy o něj budete pečovat. Rodičovský příspěvek, na jedno dítě je 300 000 Kč.

    Tím, že nebudete mít nárok na PPM, tak budete moci dostávat částku do 10 000 Kč měsíčně. Tj. například 10 000 Kč po dobu 2,5 roku od narození dítěte. Nebo například 8333 Kč po dobu 36 měsíců (do 3 roků dítěte).

    Pokud byste chtěla mít vyšší „rodičovskou“, například 12 500 Kč měsíčně po dobu 24 měsíců (do 2 roků dítěte), pak by to bylo možné pouze na základě toho, že by v žádosti o RP, byl doložen příjem otce dítěte (a za předpokladu, že jeho vyměřovací základ, by byl v dostatečné výši).

    Po narození dítěte, můžete mít nárok i na příspěvek na dítě. Na ten je nárok za podobných podmínek, jako na porodné. I zde hraje roli životní minimum.

    Na přídavek na dítě, je ale nárok až do příjmu, ve výši 3,4 násobku životního minima. Nárok je tedy do příjmu 29 648 Kč. O příspěvek na dítě si můžete požádat také po narození dítěte, s tím že je pak nutné 4x za rok, dokládat výši příjmu (vždy za předchozí kalendářní čtvrtletí).

    Z dalších sociálních dávek, je zde už asi jenom příspěvek na bydlení. Na ten můžete mít nárok, pokud byste bydlela v nájmu či v bytě v osobním vlastnictví. Záleželo by na výši nákladů na bydlení, na příjmech, na počtu osob v bytě nebo i na velikosti města/obce.

    Všechny tyto dávky – porodné, rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě, příspěvek na bydlení, se vyřizují na Úřadu práce.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď