Budu mít nárok na mateřskou, odstupné nebo nějakou podporu?

Otázka

Dobrý den, mám smlouvu na HPP, ale na dobu určitou, jako záskok za mateřskou.

Budu mít já sama nárok na mateřskou, odstupné nebo nějakou podporu, když musím ukončit poměr dříve?

Má člověk při práci na dobu určitou na něco nárok po ukončení a musí být ukončena celá doba smlouvy?

Počítala by se mi mateřská z předchozího zaměstnání?

Vyřešeno
, Daniela 3 roky 1 Odpověď 447 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud máte pracovní smlouvu na dobu určitou, tak ta končí k datu, které bylo sjednáno (nebo případně po uplynutí sjednané doby). Tento pracovní poměr na dobu určitou, pak pochopitelně může být ukončen i standardní výpovědí (vaší/zaměstnavatele) nebo dohodou.

    Případně, pokud byste ještě byla ve zkušební době, tak se může jednat o zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

    Nárok na odstupné při ukončení pracovního poměru na dobu určitou, by vznikal jen v případě výpovědi ze strany zaměstnavatele. Pokud pracovní poměr skončí, protože uplynula sjednaná doba, tak na odstupné nárok není.

    Nárok na podporu v nezaměstnanosti nijak nesouvisí s tím, jestli se jednalo o zaměstnání na dobu určitou nebo neurčitou.

    Podstatné je to, zda po skončení zaměstnání budete splňovat podmínky pro nárok na podporu – tj. minimálně 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění za poslední dva roky.

    Případně záleží i na důvodu ukončení pracovního poměru. Na podporu nevzniká nárok, pokud je pracovní poměr ukončen z důvodu hrubého porušení pracovní kázně/povinností zaměstnance apod.

    Co se týká nároku na mateřskou, tak tam je opět jedno, zda máte pracovní poměr na dobu určitou/neurčitou. Podstatné je splnění podmínek pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství).

    Nárok na PPM máte v případě splnění podmínky, minimální doby účasti na nemocenském pojištění, v délce 270 kalendářních dní za poslední dva roky.

    A dále musíte být v době nástupu na „mateřskou“ (PPM), zaměstnaná nebo alespoň v ochranné lhůtě. Ochranná doba je až 180 dní od skončení zaměstnání, ve kterém jste již byla těhotná. Pokud poslední zaměstnání trvalo kratší dobu než 180 dní, tak je i ochranná doba kratší.

    Výpočet výše mateřské (PPM), se zpravidla odvíjí od příjmů z posledního zaměstnání (z poslední pojištění činnosti).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď