Zdravotní pojištění při péči o dítě do 7 roků po rodičovské

Otázka

Dobrý den,

Zajímalo by mě, jak je to s placením zdravotního pojištění, pokud po skončení rodičovské nenastoupím zpět do zaměstnání, ale zůstanu doma s dítětem? Někde jsem četla, že pokud budu mít doma dítě do 7 roků, tak nemusím platit zdravotní a sociální pojištění. Je to pravda?

Děkuji

Vyřešeno
, Eva J. 4 roky 1 Odpověď 1781 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud po skončení rodičovské dovolené nenastoupíte zpět do zaměstnání (pracovní poměr bude ukončen), tak byste měla mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Můžete tedy jít na Úřad práce. Po dobu, kdy jste vedená v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce, pak zdravotní pojištění nemusíte řešit – platil by ho za vás stát.

    Je to na vašem zvážení. Pokud půjdete na Úřad práce, pak máte nárok na podporu (doba na rodičovské vám zakládá nárok na podporu). Současně ale po vás Úřad práce může vyžadovat, abyste plnila povinnosti uchazeče o zaměstnání (aktivní spolupráce při hledání nového zaměstnání).

    Pokud byste nechtěla být na Úřadu práce, nebo pokud by vás z Úřadu práce po nějaké době vyřadili, pak máte možnost nahlásit své zdravotní pojišťovně, že jste osoba pečující o dítě do 7 roků.

    Jedná se o to, že pokud nikde nepracujete (zdravotní pojištění platí obvykle zaměstnavatel) nebo nepodnikáte (zdravotní pojištění si platíte sama jako OSVČ) a nespadáte ani do některé kategorie, za kterou platí zdravotní pojištění stát (nezaměstnaná, studenti, důchodci, dlouhodobě nemocní, rodičovská, mateřská apod.), pak máte povinnost platit zdravotní pojištění sama. Tuto povinnost však nemají osoby pečující o dítě do 7 roků.

    Není s tím spojeno nic složitého – stačí oznámit pojišťovně tuto skutečnost, s uvedením data, od kdy jste osoba pečující o dítě (termín ukončení rodičovské dovolené, termín ukončení výplaty rodičovského příspěvku, termín vyřazení z Úřadu práce apod.). Není na to nějaký jednotný formulář, na webu své zdravotní pojišťovny ale určitě najdete informace jak posupovat.

    Jako osoba pečující o dítě, ale máte limitované možnosti nějaké brigády/přivýdělku. Můžete případně pracovat jen na DPP (s příjmem do 10 000 Kč) nebo na DPČ (s příjmem do 3000 Kč).

    Co se týká sociálního pojištění, tak tam je to trochu jinak. Zatímco placení zdravotního pojištění je povinné skoro vždy (buď si ho platíte sama, nebo zaměstnavatel nebo stát), u sociálního pojištění tato povinnost není. Platí ho za vás buď zaměstnavatel, nebo si ho platíte sama jako OSVČ. V jiných případech se sociální pojištění zpravidla neplatí.

    Doba, kdy máte dítě do 4 roků, se vám započítává do minimální odpracované doby pro nárok na důchod. Pokud byste chtěla, aby se vám započítávaly i další roky, kdy případně budete doma s dítětem, tak byste si jedině musela začít platit dobrovolné důchodové pojištění.

    To je aktuálně (2020) ve výši 2439 Kč měsíčně (v roce 2021 to pak bude o něco málo více). Placení důchodového (sociálního pojištění) je ale v případě péče o dítě do 7 roků dobrovolné. Není to povinné.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď