Výše dávky v nenavazující PPM, pokud bych se nevrátila do zaměstnání

Otázka

Dobrý den, jsem na mateřské s druhou dcerou, kterou jsem nastoupila ještě dříve, než mi skončila ta první (dcery jsou od sebe v odstupu 18 měsíců).

Nyní bychom s manželem chtěli třetí dítě, ale už se mi nepodaří otěhotnět tak, že by mi MD opět navazovala.

Zároveň mne zaměstnavatele již nepřijme do zaměstnání, takže budu na UP. Pak bych, doufejme, otěhotněla a nastoupila na PPM.

Z čeho a jaká bude výše podpory – bude se nadále počítat z předchozího zaměstnání jako u prvních dvou dcer. Nebo by bylo finančně výhodnější nenechat se vyhodit, nastoupit nemocenskou do MD nebo do porodu a pak by se to z původního platu počítalo?

Za odpověď předem děkuji

Vyřešeno
, Romana K. 4 roky 1 Odpověď 506 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    V případě, že by po vaší současné rodičovské dovolené skončilo vaše zaměstnání, a vy byla nezaměstnaná, pak byste spíše neměla nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, „mateřskou“). A měla byste nárok až na rodičovský příspěvek od narození dítěte.

    Podmínkou, abyste měla nárok na PPM je to, že v době zahájení PPM splňujete minimální dobu účasti na nemocenském pojištění v délce nejméně 270 kalendářních dní za poslední dva roky.

    Do této doby (pokud vaše zaměstnání trvalo během obou vašich mateřských/rodičovský dovolených) se započítává i tato doba. Tuto podmínku byste mohla splnit, i když budete nezaměstnaná.

    Další podmínkou je pak to, že v době zahájení PPM (mateřské) jste zaměstnána, nebo že jste v ochranné lhůtě. Ta je až 180 dní od skončení posledního zaměstnání, ale pouze v případě, že jste v tomto zaměstnání již těhotná.

    Takže pokud byste v době ukončení zaměstnání nebyla těhotná, není ani ochranná doba.

    Pokud byste v době skončení rodičovské dovolené již byla těhotná, tak vás zaměstnavatel nemůže jednoduše propustit.

    Na těhotné ženy se vztahuje ochranná v podobě zákazu výpovědi (podrobněji viz zákoník práce). Podobné je to i během pracovní neschopnosti.

    V době, kdy jste na neschopence, vám zaměstnavatel také nemůže dát výpověď. Čili je teoreticky možné hned v první den kdy se vracíte do zaměstnání dát zaměstnavateli neschopenku. Nebo i později. Pokud totiž onemocníte ve výpovědní době, pak se výpovědní doba na dobu pracovní neschopnosti pozastaví.

    Pokud se „necháte“ vyhodit, pak máte nárok na výpovědní lhůtu dva měsíce + odstupné za 3 měsíce, čili 5x měsíční výplata.

    Pokud byste byla stále zaměstnána (byť v pracovní neschopnosti), pak by se PPM počítala ze stejného vyměřovacího základu, jako u předchozího dítěte. Pokud by se třetí dítě narodilo do 4 roků toho předchozího.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď