Výpočet dní pro čerpání mateřské dovolené

Otázka

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o ujasnění výpočtu 270 dní pro další možnost čerpání finančních podpor při plánování rodiny.

Situace je taková, že už to bude rok, co pracuji po škole u svého prvního a jediného zaměstnavatele. Vzhledem k tomu, že mám 12ti hodinové směny, tak odpracovaných dní mám zatím relativně málo. V porovnání s někým, kdo má směny osmihodinové.

Chtěla bych se tedy zeptat, jak je to s počítáním odpracovaných dní v mém případě a kdy bude z finančního hlediska ideální mít rodinu.

Další věcí je, že pracuji v rizikovém prostředí a hned po zjištění jiného stavu musím nastoupit na pracovní neschopnost.

Předem děkuji za odpověď,

s pozdravem a přáním hezkého dne

Vyřešeno
, Jitka K. 4 roky 1 Odpověď 471 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    V zákoně o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., se v souvislosti s nárokem na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), mluví o potřebné minimální době účasti na nemocenském pojištění. A to minimálně 270 kalendářních dní za poslední dva roky.

    Viz paragraf 32:

    (2) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1). Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění.

    Začátek mateřské je v době 6 – 8 týdnů před termínem porodu. Začátek si určujete sama v tomto časovém rozmezí, po konzultaci se svým lékařem. Pokud si termín začátku neurčíte sama, pak mateřská začíná od začátku 6 týdne před porodem.

    Sleduje se pak období posledních 2 let, před zahájením mateřské (PPM).

    Jako účast na nemocenském pojištění, se vám započítávají všechny kalendářní dny, od zahájení pracovního poměru, do jeho skončení.

    To jak dlouhé máte pracovní směny, je irelevantní. Nejedná se o pracovní dny, nebo o odpracované hodiny. Ale jde o všechny kalendářní dny (včetně víkendů, státních svátků apod.), od zahájení pracovního poměru. 270 kalendářních dní odpovídá době cca 9 měsíců v zaměstnání (od nástupu do aktuální práce).

    Viz paragraf 10:

    § 10 Vznik a zánik pojištění zaměstnanců

    (1) Pojištění vzniká zaměstnanci dnem, ve kterém začal vykonávat práci pro zaměstnavatele, a zaniká dnem skončení doby zaměstnání, pokud se nestanoví jinak v odstavcích 2 a 3.

    Nijak ani nevadí to, že byste po začátku těhotenství byla v pracovní neschopnosti. Pokud by váš pracovní poměr trval i během neschopenky, tak se vám i tyto dny započítají jako doba účasti na nemocenském pojištění.

    Pokud tedy nyní pracujete již cca 1 rok, pak podmínku minimální doby účasti na nemocenském pojištění bez problémů splňujte.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď