Ukončení pracovního poměru ve zkušební době pro nadbytečnost – podpora v nezaměstnanosti?

Otázka

Dobrý den přeji,

ocitla jsem se na konci března bez práce. Firma, kde jsem pracovala, si sáhla na dno a já v rámci dobrých vztahů, po odpracování 18 měsíců u nich, uvolila podepsání dohody o ukončení PP, abych jim ulevila od nákladů (pod slibem firmy, že mě vezmou zpět, pokud to půjde, kdy koronavirus který se negativně dotkl asi všech provozů, již nebude ničit jejich práci). Byli spokojeni a já jim věřila.

V rámci UP mi byla po dobu 5 měsíců vyplácena podpora, která mi byla spočítána dle platných podmínek a nároku. V září 1. 9. 2020 mě dle slibu vzali zpět, ale dne 3. 11., kdy mi ke konci listopadu měla končit zkušební lhůta, kterou se mnou opět uzavřeli novou smlouvu (druh profese byl pozměněn).

Teď, na začátku prosince mi bylo oznámeno, že bohužel navzdory všemu, nemají pro mě dostatek práce, abych mohla nadále vykonávat pozici – beru to jako nadbytečnost.

Chtějí ukončit můj PP ve zkušební době. Vím, že nemusí uvádět důvod zrušení mého PP ve zkušební době. Ale může ovlivnit písemně uvedený důvod při zrušení PP ve zkušební době od zaměstnavatele tak, že pomůže k pobírání opětovné podpory v nezaměstnanosti?

Nebo mám prostě smůlu a jsem tzv. blbec k večeři, který se nechal 2x vypéct, protože předpokládám, že kdyby mi dali normální výpověď s tímto důvodem, pobírala bych i odstupné.

Nevím teď jak se mám prostě zachovat. Připadám si jako blbec, zatím mi vše bylo oznámeno, oznámení písemné jsem zatím nedostala a nepodepsala.

Já na ÚP byla asi 4x za celou svou 20letou pracovní minulost a už prostě nechci a člověk když už musí, nechce být bez peněz.

Samozřejmě mám jen obavy, že si tu práci v dnešní době prostě jen tak lehce neseženu a před Vánoci.

Díky

Vyřešeno
, , Jiřina T. 4 roky 1 Odpověď 882 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Chápu, že je vaše situace složitá, a podle toho co popisujete, není postup vašeho zaměstnavatele „zcela“ korektní.

    Bohužel ale po formální stránce (alespoň tak jak to popisujete), se zdá být vše v pořádku. Je zde silný rozpor mezi tím, co jste si se zaměstnavatelem domlouvala ústně, a co je podepsáno písemně. Ale to se bude jen obtížně dokazovat.

    Můžete se pochopitelně pokusit se zaměstnavatelem dále jednat. Pokud jste ale nyní ve zkušební době, pak je vaše vyjednávací pozice poměrně malá.

    Ve zkušební době s vámi zaměstnavatel může kdykoliv ukončit pracovní poměr, nejedná se o výpověď, a není zde skoro žádná ochrana pro zaměstnance.

    Jistě, můžete zaměstnavateli oznámit, že jeho postup nahlásíte na Inspektorát práce, který by na základě vašeho podnětu následně mohl provést kontrolu zaměstnavatele. Můžete to vše popsat tak jak zde.

    Každá taková kontrola, i kdyby nenašla nic nezákonného, je pro zaměstnavatele dosti nepříjemná. Nehledě na riziko potencionální pokuty (až 10 miliónů korun). Je možné, že se se zaměstnavatelem domluvíte i jinak, pokud bude vidět, že jste danou situaci ochotná řešit „výše“.

    Na druhou stranu, nyní bohužel „taháte“ za kratší konec lana. Na odstupné nárok nemáte (na to by vám vznikal nárok až po zkušební době, a i tak by se jednalo jen o 1 měsíc). Případné uvedení důvodu pro ukončení pracovního poměru ve zkušební době, nemá vliv na nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Je zde i problém s případnou podporou v nezaměstnanosti. Pokud jste v letošním roce vyčerpala celou podpůrčí dobu (5 měsíců), tak na další podporu v nezaměstnanosti, vám vzniká nárok až poté, co byste měla odpracováno alespoň 6 měsíců – viz paragraf 49, zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

    § 49

    (1) Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 6 měsíců; tato doba se nevyžaduje v případech, kdy uchazeč o zaměstnání skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo skončil zaměstnání z důvodů uvedených ve zvláštním právním předpise nebo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].

    Na vašem místě bych se tedy zkusil se zaměstnavatele domluvit, aby vás v zaměstnání ponechal alespoň do konce února 2021 (což by mělo být od září 2020, přesně 6 měsíců), abyste pak měla nárok na podporu v nezaměstnanosti).

    Jak bylo uvedeno výše, můžete zaměstnavateli pohrozit případnou stížností na Inspektorát práce apod.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď