Skončení rodičovského příspěvku ale ne RD

Otázka

Dobrý den, jsem na RD, PP na dobu neurčitou (v práci budu pokračovat). V květnu jsou synovi 3 roky a skončí mi rodičovský příspěvek.

Mohu zůstat doma (prodloužit si RD) do konce srpna? Hlásí se to někde a budu platit ZP a SP??

Nebo je to jen na domluvě se zaměstnavatelem, s kterým se domluvím, kdy se vrátím do práce? A u něj budu dále jako na RD?

Děkuji!

Vyřešeno
, Soňa L. 4 roky 1 Odpověď 610 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená jsou v zásadě dvě různé, vzájemně nezávislé věci.

    Rodičovská dovolená je omluvené pracovní volno, které vám poskytuje zaměstnavatel. Ten má povinnost poskytnout vám rodičovskou dovolenou až do 3 roků dítě. Rodičovská dovolená ale může být i kratší – záleží na vaší vzájemné dohodě se zaměstnavatelem.

    Rodičovský příspěvek je sociální dávka, která vám náleží z titulu péče o dítě (do maximálně 4 roků dítěte). Pokud je zajištěna péče o dítě – a je celkem jedno, jestli o něj pečujete přímo vy, nebo jestli se o dítě stará třeba babička, tak je nárok na příspěvek na dítě.

    Zaměstnavatel vám podle zákoníku práce může poskytnout rodičovskou dovolenou maximálně do 3 roků dítěte. Viz paragraf 195, zákon číslo 262/2006 Sb. (zákoník práce):

    § 196 Rodičovská dovolená

    K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

    Den po 3 narozeninách dítěte, byste se tedy měla vrátit do zaměstnání, pokud se nedomluvíte jinak.

    Můžete zaměstnavatele požádat o neplacené volno – například do zmíněného srpna, s tím že dítě do září půjde do školky. V takovém případě by vám jej zaměstnavatel měl poskytnout.

    Není to zmíněno přímo v zákoníku práce, ale podobné situace se už řešily u soudu a Nejvyšší soud rozhodl, že by v takovém případě měl zaměstnavatel umožnit neplacené volno (nebo jiné řešení).

    Pokud se se zaměstnavatelem domluvíte na neplaceném volnu, pak byste to měla nahlásit své zdravotní pojišťovně – že jste doma s dítětem, jako osoba pečují o dítě do 7 roků. Pak za vás zdravotní pojištění zaplatí stát (jinak by ho musel platit zaměstnavatele a ten by zase asi chtěl po vás, abyste mu ho zaplatila vy).

    Sociální pojištění řešit nemusíte – doba do 4 roků dítěte se vám započítává jako náhradní doba důchodového pojištění.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď