Rodičovský příspěvek na druhé dítě po skončení zaměstnání

Otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala:

Máme 3 měsíční dceru, rádi bychom měli druhé dítě cca po roce a půl, ale nechceme přijít o peníze z rodičovské dovolené. Nastavila jsem si tedy vyplácení rodičovské na 2 roky.

Ukončila jsem pracovní poměr letos v červnu, jsem tudíž dále bez práce, na mateřské dovolené.

Pokud bych otěhotněla, přecházím tedy rovnou na další rodičovskou dovolenou při narození 2. dítěte v den jeho narození?

Děkuji!

Vyřešeno
, Šárka V. 4 roky 1 Odpověď 474 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud vám skončilo zaměstnání, a jste nyní nezaměstnaná, tak se u vás nedá mluvit o rodičovské nebo mateřské dovolené, v pravém slova smyslu.

    Mateřská a rodičovská dovolená, jsou termíny definované zákoníkem práce, a jedná se o pracovní volno, bez náhrady mzdy, které vám poskytuje zaměstnavatel, v souvislosti s porodem a péčí o dítě.

    Fakticky, vaše mateřská nebo rodičovská dovolená, skončila v červnu, současně s ukončením pracovního poměru. Rodičovský příspěvek, který dále dostáváte, s tím přímo nesouvisí.

    Pokud jste nyní nezaměstnaná, a do narození druhého dítěte, nebudete ani nikde pracovat, pak vám nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), u druhého dítěte nevznikne.

    Po narození druhého dítěte, by vám vznikal opět nárok na rodičovský příspěvek. A to, od data narození dítěte. Rodičovský příspěvek je i u druhého dítěte stejný (300 000 Kč na jedno dítě nebo případně 450 000 Kč na dvojčata).

    Pokud u druhého dítěte, nebudete mít nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství), pak si u rodičovského příspěvku budete moci zvolit částku maximálně do 10 000 Kč měsíčně.

    Vyšší měsíční částku, byste si u druhého dítěte, mohla zvolit jen v případě, že by pak v žádosti o RP, byl doložen příjem otce dítěte v dostatečné výši.

    Jinak se ale nic moc nemění. Nyní můžete být až do případného porodu doma s prvním dítětem a budete dostávat rodičovský příspěvek na první dítě. Od narození druhého, pak máte nárok na další rodičovský příspěvek.

    S ohledem na to, kdy se druhé dítě narodí, je pak nutné správně nastavit výši rodičovského příspěvku, tak ať z prvního RP, stihnete vyčerpat maximální částku. Rodičovský příspěvek na první dítě, vám skončí k poslednímu dni v měsíci, před narozením druhého dítěte.

    Viz. zákon o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1995 Sb., paragraf 33a:

    § 30a

    (1) Nárok na rodičovský příspěvek přiznaný z důvodu péče o nejmladší dítě v rodině zaniká posledním dnem kalendářního měsíce předcházejícího kalendářnímu měsíci, ve kterém se stalo nejmladším dítětem v rodině jiné dítě, které zakládá nárok na rodičovský příspěvek, a to i v případě, že nebyla vyplacena celková částka rodičovského příspěvku. Zanikl-li nárok na rodičovský příspěvek proto, že se nejmladším dítětem v rodině stalo jiné dítě, náleží rodičovský příspěvek v kalendářním měsíci, v němž vznikl nárok, ve výši, která náleží z důvodu péče o dítě, které se stalo nejmladším dítětem v rodině.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď