Procentní výše příspěvku v nezaměstnanosti ve zkušební době

Otázka

Dobrý den, v jaké procentní výši a z jakého základu se bude počítat podpora v nezaměstnanosti, pokud ukončím pracovní poměr výpovědí na konci března, nastoupím do dalšího zaměstnání s přibližně stejnými platovými podmínkami jako v předešlém zaměstnání a z něj mě zaměstnavatel po dvou týdnech propustí?

děkuji za odpověď

Vyřešeno
Radovan N. 4 roky 1 Odpověď 366 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Výše podpory v nezaměstnanosti se odvíjí od toho, jaká je vaše průměrná čistá mzda v rozhodném období a také od toho, jakým způsobem byl ukončen pracovní poměr.

    Obecně platí, že za první 2 měsíce máte nárok na 65% z průměrné čisté mzdy, za druhé dva měsíce je to 50% z průměrné čisté mzdy a za další měsíce je to 45%.

    Počet těchto dalších měsíců je navázaný na váš věk. Do 50 roků máte podporu v nezaměstnanosti na 5 měsíců, 50 – 55 roků je to 8 měsíců a nad 55 roků je to 11 měsíců.

    Pokud je pracovní poměr ukončen výpovědí od zaměstnavatele, nebo pokud je ukončen výpovědí ze strany zaměstnance, na základě nějakého vážného důvodu, nebo pokud je pracovní poměr ukončen dohodou, ale jsou uvedeny vážné důvody, pak je nárok na podporu v nezaměstnanosti v plné výši – tak jak bylo popsáno v předchozím odstavci.

    Pokud je ukončen pracovní poměr bez uvedení vážného důvodu (výpověď ze strany zaměstnance nebo dohoda), pak je podpora v nezaměstnanosti po celou dobu jenom 45%.

    V případě, že by s vámi ukončil zaměstnavatel pracovní poměr během zkušební doby, pak je to podobné jako výpověď od zaměstnavatele.

    Měl byste nárok na plnou výši (první dva měsíce 65% atd.). Samotná podpora v nezaměstnanosti by se pak počítal z příjmu od posledního zaměstnavatele – zde by se nedalo vycházet z průměrného příjmu, ale uvažoval by se pravděpodobný výdělek.

    Tedy to kolik byste si vydělal, pokud byste pracoval po celou dobu, nebo to kolik je obvyklý příjem pro danou pracovní pozici.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď