Příspěvek na bydlení a osoba, která nemá hlášeno trvalé bydliště

Otázka

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu.

Jsem matka samoživitelka na rodičovské dovolené. Otec dcery neplatí výživné, a proto kromě rodičovského příspěvku pobírám příspěvek na bydlení a přídavek na dítě. Našla jsem si nového přítele, který se k nám nastěhoval, ale trvalé bydliště si k nám přihlásit nechce.

Přispívá mi finančně na jídlo a věci pro dítě, ale nájem platím já. Bude tato skutečnost zohledněna v příspěvku na bydlení tak, že bych musela dokládat také příjmy partnera?

Dočetla jsem se, že do okruhu společně posuzovaných osob patří ty osoby, které mají v bytě hlášeno trvalé bydliště, z čehož vyvozuji, že je příjmy nového partnera nezajímají.

Nerada bych se ale dopustila něčeho protiprávního.

Předem děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , Lenka K. 5 roky 1 Odpověď 537 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Máte pravdu v tom, že u sociální dávky příspěvek na bydlení se sleduje především to, kdo má v daném bytě trvalé bydliště. Je to tak, že není rozhodující, jestli dotyčná osoba v bytě skutečně žije/bydlí, ale rozhoduje pouze, že tam má vedený trvalý pobyt.

    Jedná se zde o ustanovení zákona číslo 117/1995 Sb.,

    Zákon o státní sociální podpoře, paragraf 7:
    (5) Jde-li o příspěvek na bydlení, považují se za rodinu všechny osoby, s výjimkou osob uvedených v odstavci 4, které jsou v témže bytě hlášeny k trvalému pobytu; podmínka, aby spolu trvale žily a společně uhrazovaly náklady na své potřeby, se však nevyžaduje.

    Pokud tedy váš současný přítel nemá v bytě vedený trvalý pobyt, pak se v žádosti o příspěvek na bydlení neuvádí. Nefiguruje ani v počtu osob, na jehož základě se vypočítává výše příspěvku (čím více osob v bytě bydlí, tím je příspěvek vyšší) a současně ani nejsou zahrnovány jeho příjmy (čím nižší příjem, tím je větší šance na získání příspěvku).

    Takže tím, že přítele v žádosti o příspěvek na bydlení neuvedete, nic nezkazíte. U této sociální dávky úřad „nezajímá“, kdo v bytě skutečně bydlí, ale zajímají je jen osoby s trvalým bydlištěm. Což může být někdy problém – pokud třeba máte pronajatý byt, ve kterém má trvalé bydliště majitel bytu, pak by teoreticky i on měl spadat mezi společně posuzované osoby, ale to už je něco jiného.

    Pokud byste náhodnou někdy žádala o nějaké jiné sociální dávky – třeba dávky pomoci ve hmotné nouzi, jako je příspěvek na živobytí (životní minimum) nebo doplatek na bydlení, tak u nich je to již jiné, tam naopak nezáleží na tom, kde máte trvalé bydliště, ale posuzuje se skutečný stav. Společně posuzovány jsou všechny osoby, které společně sdílí domácnost a společně se podílejí na úhradě nákladů na živobytí.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď