Přechod z rodičovské dovolené na mateřskou dovolenou s druhým dítětem

Otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, na kdy si „naplánovat“ narození druhého miminka tak, aby mi navazovala nová mateřská dovolená na rodičovskou dovolenou.

Tu mám u prvního dítěte nastavenou na nejkratší dobu – do dvou let dítěte – narodilo se 8. 1. 2019, takže do ledna 2021

Mohu si znovu zvolit, zda nastoupím na mateřskou dovolenou 6 nebo 8 týdnů před porodem? (pracovní úvazek mám na dobu neurčitou a stále trvá).

Počítám správně, že druhé miminko by se mělo narodit nejpozději cca začátkem března roku 2020? Tj. že bych někdy na konci rodičovské nastupovala rovnou na druhou mateřskou?

Mockrát děkuju za odpověď.

Vyřešeno
, , Monika G. 4 roky 1 Odpověď 467 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Podmínky nároku na „mateřskou“, jsou u druhého dítě stejné, jako u prvního dítěte. Je zde navíc jedna výjimka, která se týká výpočtu výše PPM (viz dále), jinak ale platí to samé.

    Mateřská dovolená, resp. peněžitá pomoc v mateřství (PPM), může být zahájena v době 6 – 8 týdnů před porodem. Konkrétní datum si určujete sama, po konzultaci se svým lékařem (pokud by nebylo určeno, pak se má za to že k zahájení dochází od začátku 6 týdne před porodem).

    Musí být také splněny „obecné“ podmínky – tedy v době zahájení PPM musíte být zaměstnána a také mít alespoň 270 kalendářních dní nemocenského pojištění za poslední 2 roky.

    První podmínku splňujete, resp. měla byste splňovat díky tomu, že máte pracovní poměr na dobu neurčitou. V takovém případě vás zaměstnavatel po dobu mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené nemůže propustit (výjimkou by byla jen nějaká specifická situace, kdy by třeba docházelo k zániku zaměstnavatele).

    Druhou podmínku pak také splňujte. Doba, kdy jste zaměstnaná (pracovní poměr na dobu neurčitou, který neskončil) a současně na mateřské nebo rodičovské dovolené, se vám započítává jako doba účasti na nemocenském pojištění.

    Mateřská na druhé dítě by se vám měla vypočítat ze stejného denního vyměřovacího základu jako u prvního dítěte – viz paragraf 19, zákon o nemocenském pojištění:

    (3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

    Na mateřskou na druhé dítě tedy podle všeho nárok mít budete. A to od začátku 8 týdne před termínem porodu druhého dítěte.Pokud byste ale chtěla čerpat rodičovský příspěvek rychleji a současně to mít tak, abyste PPM na druhé dítě dostala, co nejdříve po vyčerpání RP na první dítě, pak ano, vycházelo by to +/- na ten březen 2021.

    Na rodičovské dovolené s prvním dítětem ale můžete být až do 8.1.2022 (na rodičovskou máte nárok do 3 roků dítěte). Můžete si případně změnit délku čerpání rodičovského příspěvku, tak aby vám to vycházelo až do 3 roků dítěte, kdy vám končí rodičovská dovolená. Pak byste si mohla druhé dítě naplánovat i na pozdější termín.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď