Přechod z rodičovské dovolené na mateřskou a práce na DPČ

Otázka

Dobrý den, v současné době jsem na rodičovské dovolené a zároveň pracuji v jedné firmě na DPČ na částečný úvazek.

Od května 2020 bych měla nastoupit na MD s druhým dítětem. Nárok na ní mám, mám odpracováno více jak 270 dní a plat vyšší jak 3000 Kč. Jen by mě zajímalo, z jaké částky se bude plat počítat, vím, že se jedná o 60% z průběrné mzdy, jen nevím, jak se to bere v případě toho, že pracuji na částečný úvazek a průměrná mzda u mě je tak kolem 6-7 tisíc, ale to jen hádám, každý měsíc beru úplně jiný plat, někdy vyšší jindy nižší.

Nevím jak ho tedy konkrétně zjistit. A druhý dotaz, pokud bych brala takto nízkou mateřskou na dvě děti, tak by také došlo k tomu, že bych neměla nárok na vyšší rodičovský příspěvek, jelikož tam se také zohledňuje plat.

Na kolik bych tudíž měla nárok? A případně bych to musela řešit tak, že bych odevzdala papír o příjmech otce že? Rozmýšlím se, jestli se mi jít na mateřskou vůbec vyplatí a nebylo by lepší jít z RP rovnou na RP.

Předtím jsem měla mateřskou asi 13 tisíc a RP nastavený na tu nejvyšší částku abychom vše utáhli. Nehledě na to, že si na PPM již nemohu vydělávat ve stejné firmě, tudíž bych si nemohla k tomu málu ani přilepšit. Je to opravdu takto, nebo jsou nějaké změny v zákonech?

Vyřešeno
, , Jitka Z. 4 roky 1 Odpověď 327 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Z vašeho dotazu tak úplně nevyplývá, jestli bylo původní zaměstnání na základě, kterého jste dostávala PPM na první dítě ukončeno? Tedy jestli je nyní vámi zmiňovaná práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) vaším jediným zaměstnáním, nebo jestli jste stále zaměstnaná na hlavní pracovní poměr, kde čerpáte rodičovskou dovolenou a DPČ je váš druhé zaměstnání?

    Pokud jste opravdu na rodičovské dovolené (původní zaměstnání nezaniklo), pak byste měla mít nárok jak na PPM z tohoto zaměstnání (tedy stejnou jako u prvního dítěte), tak i případně na PPM na základě druhé práce na DPČ.

    Pokud je zmiňovaná DPČ vaše jediné zaměstnání, pak by se PPM počítala jen z této dohody. Je to víceméně tak jak píšete. PPM se odvíjí od příjmu za posledních 12 kalendářních měsíců (pokud zaměstnání trvalo kratší dobu, pak se to počítá z kratší doby).

    Pro výpočet výše PPM je rozhodující denní vyměřovací základ – tedy součet všech hrubých příjmů za posledních 12 měsíců, který se dělí počtem dní (365), nebo si to zjednodušeně můžete spočítat jako průměrný měsíční příjem – projít si výplatní pásky za poslední rok, a průměr si spočítat.

    Výše PPM není 60% z průměrné mzdy. Výše zmíněný denní vyměřovací základ se redukuje. Což se vás zřejmě netýká (do 1162 Kč/den se započítává 100%). A PPM je následně 70%. U vás by tedy PPM mohla být 70% z hrubé mzdy.

    Co se týká rodičovského příspěvek, tak podle aktuálně platných podmínek (naposledy se měnili se od 1. 1. 2020) máte i při nízkém příjmu (nebo i v případě že nemáte vůbec žádný příjem) možnost volby výše rodičovského příspěvek až do částky 10000 Kč měsíčně.

    Pokud byste pak chtěla mít vyšší RP, pak stačí doložit příjem manžela/otce dítěte.

    A nakonec ještě k PPM. V době kdy by vám byla vyplácena, tak opravdu nemůžete vykonávat stejnou práci pro stejného zaměstnavatele.

    Peněžitá pomoc mateřství spadá pod nemocenské dávky, podobně jako nemocenská. Slouží jako náhrada za ušlý výdělek. Takže máte možnost buď dostávat PPM, nebo chodit do práce a dostávat výplatu. Oboje současně nejde.

    Mohla byste jedině pracovat pro jiného zaměstnavatele, nebo případě i pro stejného, ale vykonávat jinou práci.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď