Přechod z RD na první dítě na PPM na druhé dítě

Otázka

Dobrý den! Jsem na mateřské dovolené se synem do června 2020, mám klasicky smlouvu na dobu neurčitou. Teď jsem znovu těhotná a termín porodu mám 28. 5. 2020 (je mi jasné že mateřskou nedočerpám). Teď na co se chci zeptat.

Jak dlouho dopředu musím hlásit na úřadu práce, že přecházím z RD na PPM a musím tam osobně nebo stačí nahlásit písemně?

A předpokládám správně, že mi opět vystaví gynekolog formulář na PPM?

Předem moc děkuji!

Vyřešeno
, Zuzana M. 4 roky 1 Odpověď 1252 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Na úvod a pro upřesnění, v dotazu zmiňujete, že jste nyní na „mateřské dovolené“ ale to není tak úplně pravda. Mateřská dovolená je vám zaměstnavatele poskytována v době 6 – 8 týdnů před porodem na dobu 28 týdnů (jedno narozené dítě) nebo na 37 týdnů (dvě narození děti).

    Po skončení mateřské dovolené pak obvykle plynule navazuje rodičovská dovolená. Mám tedy za to, že nyní jste na rodičovské dovolené.

    Každopádně, pokud vás v blízké době čeká narození druhého dítěte, pak může nastat situace, kdy nestihnete vyčerpat celou částku připadající na rodičovský příspěvek. Rodičovský příspěvek je 300 000 Kč (na jedno dítě) nebo 450 000 Kč (na dvojčata nebo vícerčata).

    Je to tak, že v měsíci, kdy je zahájeno vyplácení peněžité pomoci v mateřství na druhé dítě, současně ztratíte nárok na rodičovský příspěvek.

    Vzhledem k tomu, že váš pracovní poměr stále trvá, pak byste měla mít nárok na mateřskou dovolenou a související peněžitou pomoc v mateřství i na druhé dítě.

    V příslušné době (tj. 6 – 8 týdnů) před plánovaným termínem porodu vám gynekolog vystaví dokumenty, které jsou potřeba k vyřízení PPM. Tyto dokumenty byste měla předat svému zaměstnavateli a současně ho informovat, že ukončujete rodičovskou dovolenou a zahajujete mateřskou dovolenou.

    S Českou správou sociálního zabezpečení pak váš nárok na PPM řeší zaměstnavatel (resp. on jen „pošle“ vámi dodané dokumenty dál).

    Co se týká ukončení rodičovského příspěvku, určitě byste skutečnost, že zahajujete mateřskou dovolenou a čerpání PPM na druhé dítě, oznámit i na Úřad práce. Stačí to nahlásit písemně (poštou nebo i elektronicky).

    Není to potřeba hlásit nějakou dlouho dopředu. Stačí až ve chvíli, kdy vám gynekolog vystaví příslušné dokumenty pro zaměstnavatele. V nich bude uvedeno i datum zahájení mateřské na druhé dítě, které pak nahlásíte na ÚP.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď