Podpora v nezaměstnanosti – ukončení pracovního poměru ve zkušební době

Otázka

Dobrý den, v současném zaměstnání končím k poslednímu červnu, a 1. července nastupuji do dalšího.

Finanční podmínky jsou přibližně stejné, co se však stane, když z nového zaměstnání dostanu ve zkušební době třeba po 14 dnech výpověď?

Z čeho se potom počítá podpora v nezaměstnanosti?

Vyřešeno
, Jarda Č. 4 roky 1 Odpověď 1150 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    V případě že je pracovní poměr ukončen ještě ve zkušební době, pak byste měl mít standardně nárok na podporu v nezaměstnanosti – tedy za předpokladu že je splněna podmínka minimální odpracované doby (resp. doba účasti na důchodovém pojištění) v rozsahu nejméně 12 kalendářních měsíců za poslední dva roky.

    V případě ukončení pracovního poměru ve zkušební době se také nejedná o výpověď. Během zkušební doby máte jak vy, tak i zaměstnavatel právo okamžitě ukončit pracovní poměr. Není zde výpovědní lhůta ani nárok na nějaké odstupné. S nárokem na podporu v nezaměstnanosti to ale v zásadě nesouvisí – resp. je zde pouze jedna věc.

    Pokud ukončí pracovní poměr ve zkušební době zaměstnavatel, pak máte nárok na podporu v plné výši. Tj. první dva měsíc  65%, druhé dva měsíce 50% a zbytek doby 45%.

    Výpočet výše podpory se provádí na základě čisté mzdy za předchozí kalendářní čtvrtletí.

    Pokud v tomto období zaměstnanec neodpracoval minimálně 21 dní, pak není možné stanovit průměrný příjem a počítá se takzvaný pravděpodobný příjem.

    Tedy zjednodušeně se spočítá, kolik byste si vydělal, pokud byste v rozhodném období odpracoval oněch 21 dní.

    Výše podpory v nezaměstnanosti by se tedy měla odvíjet z příjmů v posledním zaměstnání. I když i zde mohou existovat výjimky.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď