Placení sociálního a zdravotního pojištění po skončení zaměstnání

Otázka

Dobrý den, měl bych na Vás otázku:

Dostal jsem výpověď ze zaměstnání pro nadbytečnost k 31. 12. 2020. Bude mi vyplaceno odstupné ve výši 3 násobku průměrné mzdy.

Pokud od 1. 1. 2021 nenastoupím do nového zaměstnání, kdy a kolik zaplatím na sociální a zdravotní pojištění, když se nechci registrovat na Úřadu práce, z důvodu probíhajícího výběrového řízení u nového zaměstnavatele. To se zřejmě protáhne až do ledna 2021.

Předem děkuji za info

Vyřešeno
, Radovan H. 4 roky 1 Odpověď 672 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Po skončení zaměstnání, vám vzniká povinnost platit si sám zdravotní pojištění v případě, že za vás alespoň po část měsíce nebude platit zdravotní pojištění někdo jiný (zaměstnavatel nebo stát).

    Pokud byste například od poloviny ledna 2021, nastoupil do nového zaměstnání, pak zdravotní pojištění vůbec nemusíte řešit.

    Tím, že by ho za vás nový zaměstnavatel zaplatil alespoň za část ledna, byste buď měl zaplaceno víc než je minimální zdravotní pojištění, nebo by se vám ve výplatě za leden dopočítal doplatek do minimálního ZP.

    Pokud byste ale byl po celý měsíc leden 2021 bez zaměstnání, nebyl ani vedený na Úřadu práce, pak máte povinnost zaplatit minimální zdravotní pojištění jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů). To se od 1. 1. 2021 zvyšuje na 2052 Kč měsíčně.

    Takto byste si musel platit zdravotní pojištění každý měsíc, co byste byl bez zaměstnání a nebyl evidovaný na Úřadu práce.

    Co se týká sociálního pojištění, tak to je nepovinné. Je sice možnost zaplatit si případně dobrovolné důchodové pojištění. Ale mělo by to smysl řešit spíše až v případě, že byste byl bez práce delší dobu.

    Dobrovolné důchodové pojištění je v roce 2020 částka 2450 Kč měsíčně. Od ledna 2021 to bude o něco málo více (průměrná mzda, ze které se odvíjí výše měsíční částky, která bude platná pro rok 2021, zatím nebyla vyhlášena).

    Placení důchodového (sociálního pojištění), ale není povinné jako zdravotní pojištění. A pokud nemáte těsně před důchodovým věkem, tak to u kratší doby nemá moc smysl řešit. Výsledný vliv na případný důchod by nebyl příliš velký.

    Opět, pokud byste do nového zaměstnání nastoupil v průběhu ledna, pak za vás odvede sociální pojištění nový zaměstnavatel.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď