Nízká podpora v nezaměstnanosti a sociální dávky

Otázka

Dobrý den, jsem už druhý měsíc na Úřadu práce a dostávám podporu v nezaměstnanosti. Podporu mi ale spočítali jen na 8 300 Kč a já nevím, z čeho mám platit nájem a další výdaje.

Zajímalo by mě, jestli mám nárok na nějaké sociální dávky? Protože s tím, co dostávám od státu, se fakt nedá přežít.

Děkuji za radu

Vyřešeno
, , , Robert T. 4 roky 1 Odpověď 523 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Vzhledem k tomu, že neuvádíte více informací o své sociální situaci, tak vám mohu poradit pouze v obecné rovině.

    Každý, kdo splní příslušné podmínky, může mít nárok na některou ze sociálních dávek. To, že jste zaměstnaný, podnikatel nebo nezaměstnaný, nehraje až tak velkou roli.

    Mezi základní sociální dávky patří především tyto:

    Příspěvek na živobytí ve hmotné nouzi – na tuto sociální dávku je nárok opakovaně každý měsíc, pokud máte nízký příjem (nebo vůbec žádný). To, zda byste případně měl nárok na tuto sociální dávku, by záleželo na to, zda žijete sám, nebo zda sdílíte společnou domácnost s více osobami.

    U příspěvku na živobytí je stanovena tzv. „částka na živobytí“. Ta je pro jednotlivce zpravidla ve výši životního minima (3860 Kč), nebo může být snížena na existenční minimum (2490 Kč). Nebo také i zvýšena (například z důvodu, že vám lékař nařídil dietní stravování).

    Pokud se jedná o více osob ve spolčené domácnosti, pak se částka na živobytí určuje pro každou osobu samostatně. Při více lidech je tedy nárok na „vyšší částku“. Současně se pak započítává i příjem všech osob ve společné domácnosti.

    Pokud byste žil sám a měl příjem z podpory v nezaměstnanosti ve výši 8300 Kč, pak na tuto sociální dávku téměř jistě nebudete mít nárok (příjem je podstatně vyšší než životní minimum). Pokud byste ale měl třeba dvě děti a manželku, která by byla bez příjmu, pak by to byla úplně jiná situace a nárok na dávku by být mohl.

    Orientačně si můžete spočítat, zda máte nárok na příspěvek na živobytí a kolik by to mohlo být, v této kalkulačce. Pro konkrétní posouzení vaší situace je nutné se obrátit na Úřad práce

    Příspěvek na bydlení – další sociální dávka, na kterou byste mohl mít nárok. Ta je určena těm, kdo mají nízký příjem, ze kterého nezvládají zaplatit náklady na bydlení (nájem, platby za energie, služby apod.).

    U příspěvku na bydlení opět záleží na tom, kolik lidí žije ve společné domácnosti, jaké jsou jejich příjmy a také na tom, jaké jsou náklady na bydlení. Dokládají se příjmy a náklady na bydlení za předchozí 3 měsíce (předchozí kalendářní čtvrtletí).

    Výše příspěvku pak dále závisí na tom, zda se jedná o nájem, byt v osobním vlastnictví, družstevní byt, nebo jaká je velikost města.

    Zda máte nárok na příspěvek na bydlení, si můžete orientačně ověřit v této kalkulačce. Pro vyřízení dávky se opět obracejte na Úřad práce.

    Přídavky na dítě – pokud máte nějaké děti, pak byste mohl mít nárok i na tuto sociální dávku. Zde je podmínkou, že průměrný měsíční příjem nesmí překročit 2,7 násobek životního minima.

    Jiné sociální dávky, na které byste aktuálně mohl mít nárok, mě nenapadají. Jak už jsem ale psal na začátku, neznám vaši sociální situaci a tak ji nemohou jakkoliv posuzovat.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď