Návrat do práce po mateřské dovolené

Otázka

Dobrý den, nyní jsem na rodičovské dovolené, která mi končí 31. 5. 2020.

1. 6. 2020 bych se tedy měla vrátit zpátky do práce. Zaměstnavatel mi ale nabídl, že bych se mohla do práce vrátit již od 1. 5. 2020

Bylo by pro mě výhodnější uzavřít na měsíc květen se zaměstnavatelem dohodu o provedení práce nebo ne?

Děkuji Vám za odpověď

Vyřešeno
, Lída G. 4 roky 1 Odpověď 495 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Na tento dotaz si netroufám moc odpovědět. V zásadě není příliš velký rozdíl mezi tím, že byste ukončila rodičovskou dovolenou a nastoupila zpět do zaměstnání a mezi tím, že byste byla ještě jeden měsíc na rodičovské dovolené a při tom vykonávala nějakou práci na DPP.

    Co se týká nároku na rodičovský příspěvek, tak na ten to nemá vůbec žádný vliv. U rodičovského příspěvku se nesleduje to, jaký máte příjem. Takže je jedno, jestli jste doma s dítětem na rodičovské dovolené, nebo jestli chodíte do práce. Na RP máte nárok tak i tak.

    Co se týká práce na DPP (dohoda o provedení práce), tak pokud by váš měsíční příjem byl nižší než 10000 Kč, pak nemusíte platit sociální a zdravotní pojištění. Zaplatíte jenom daň 15%. Zdravotní pojištění za vás během rodičovské hradí stát.

    Pokud byste se vrátila do zaměstnání, tak se vám z výplaty bude strhávat jak sociální, tak i zdravotní pojištění a daně.

    Opravdu nevím, asi se nedá říci, že jedna varianta (např. měsíc práce na DPP, nebo návrat do HPP) je výhodnější než ta druhá. Za dobu kdy budete pracovat na HPP, vám pak třeba vzniká nárok na dovolenou (což u DPČ) neplatí. Při práci na HPP také máte nárok třeba na nemocenské dávky, u DPP je nárok na placenou nemocenskou jenom v některých případech.

    Pokud tedy chcete ukončit rodičovskou dovolenou a začít pracovat, tak je pro vás myslím lepší jít do práce zpět na HPP. Ale pokud se rozhodnete pro měsíc práce na DPP, tak tím myslím také nic nezkazíte.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď