Nárok na sociální dávky pro samoživitelku s dítětem

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na jaké dávky mám nárok jako matka samoživitelka.

Přítel se nepřiznal k otcovství, takže jsme s malým zůstali sami a nepřispívá tedy nic.

Mám hypotéku, kterou platím ve výši 5200 Kč.

Trvalé bydliště jsem přihlašovala v prosinci 2019. Další poplatky na byt jsou el. 800 Kč a plyn 2200 Kč, voda + fond oprav apod. 1500 Kč.

Nyní přecházím na rodičovskou dovolenou 4. 5. 2020, můj příjem tedy teď bude 10 000kč.

Předem děkuji za odpověď.
Hezký den

Vyřešeno
Marcela F. 4 roky 1 Odpověď 446 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Ze sociálních dávek, na které byste mohla mít nárok, mě napadá třeba příspěvek na bydlení. Na příspěvek na bydlení je nárok pokud se jedná o byt v osobním nebo družstevním vlastnictví, nebo pokud je v daném bytě uzavřená platná nájemní smlouva. Druhou podmínkou je pak to, že v bytě máte trvalé bydliště.

    U vás by měly být splněny obě podmínky, takže byste si měla na Úřadu práce podat žádost o tuto sociální dávku. K žádosti pak bude nutné doložit náklady na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí. Aktuálně, tedy v dubnu 2020 byste dokládala příjem za leden – březen 2020.

    Pozor jen na to, že mezi náklady na bydlení se vám nebude počítat to, co platíte za hypotéku. Pouze ostatní náklady, jako je třeba zmiňovaná elektřina nebo plyn apod.

    Kromě nákladů ještě musíte doložit příjmy za stejné období (předchozí kalendářní čtvrtletí). Příjmy se dokládají za všechny osoby, které mají v bytě trvalé bydliště.

    Mezi další sociální dávky, na které byste mohla mít nárok, patří příspěvek na dítě. Na ten je nárok, pokud příjem rodiny (vy + dítě) nepřesahuje v předchozím kalendářním čtvrtletí 2,7 násobek životního minima.

    Životní minimum pro matku samoživitelku s jedním dítětem do 6 roků je 5520 Kč (zvyšovalo se teď od 1. 4. 2020). Hranice příjmu, při kterém ještě nárok na příspěvek na dítě je tedy pro samoživitelku s dítětem částka 14 904 Kč měsíčně.

    Na Úřadu práce se pak můžete informovat ještě na dávky pomoci ve hmotné nouzi. V závislosti na tom, jaké budou vaše příjmy, je možné že byste mohla mít nárok i na tyto dávky. U nich je posouzení poněkud složitější a nedá se to jednoduše odhadnout. Na Úřadu práce vám to ale určitě řeknou.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď