Nárok na PPM po skončení RP a změna zaměstnavatele

Otázka

Dobrý den, do 31. 3. 2020 mi byl vyplacen RP u prvního dítěte (3 roky).

Zároveň jsem k tomuto datu ukončila pracovní poměr a od 1. 4. 2020 jsem nastoupila do nového zaměstnání na dobu neurčitou.

U prvního dítěte jsem měla nárok na PPM, v blízké době plánujeme druhé dítě. Budu mít opět nárok na PPM?

Nebo budu muset splnit podmínku pracovat 270 dní?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Alice J. 4 roky 1 Odpověď 392 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Abyste měla nárok na PPM, tedy peněžitou pomoc v mateřství, tak musíte splňovat hlavní podmínky.

    Mezi ně patří jednak minimální doba účasti na nemocenském pojištění v rozsahu nejméně 270 kalendářních dní za poslední dva roky.

    Druhou podmínkou je pak to, že v době zahájení PPM (tedy 6 – 8 týdnů před porodem), jste v zaměstnání, nebo v ochranné době.

    Ochranná doba vám plyne po skončení zaměstnání (během kterého jste již byla těhotná) a může být až 180 dní – pokud toto poslední zaměstnání trvalo alespoň oněch 180 dní. Pokud bylo poslední zaměstnání kratší, pak je kratší u ochranná doba a odpovídá délce posledního zaměstnání (např. pokud poslední zaměstnání trvá jen 3 měsíce, pak je ochranná doba jen cca 90 dní).

    Podmínku účasti na nemocenském pojištění v minimální délce 270 kalendářních dní určitě budete splňovat.

    Nemusí být splněna jen v posledním zaměstnání, kde budete pracovat. Podmínka minimální doby se vztahuje na všechna předchozí zaměstnání (nebo jiné započitatelné doby) během posledních dvou let.

    Třeba doba, kdy jste byla doma na mateřské/rodičovské dovolené se vám do této minimální doby započítává (protože jste současně byla zaměstnána, to že jste reálně nepracovala, pak nehraje roli).

    Ve vašem případě, pokud byste tedy nyní otěhotněla tak za poslední dva roky máte 730 dní účasti na nemocenském pojištění (rodičovská dovolená + nové zaměstnání).

    Nárok na PPM byste tedy měla (pokud by současně byla splněna i druhá podmínka aktivní účasti na nemocenském zaměstnání (zaměstnání) nebo to že byste byla v ochranné lhůtě.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď