Nárok na PPM po roce v pracovní neschopnosti

Otázka

Dobrý den.

Přejdu rovnou k popisu mé situace. 10. 5. 2019 jsem po 8 letech pracovního poměru podepsala výpověď dohodou (ze zdravotního důvodu).

Od 11. 5. 2019 jsem nastoupila na nemocenskou kvůli neurologickým problémům (jelikož jsem byla v ochranné lhůtě, pobírám měsíčně od OSSZ nemocenskou).

V září 2019 jsem po IVF otěhotněla a obvodní lékař mě předal se stejnou neschopenkou gynekologovi. Termín porodu mám 2. 6. 2020, podle informací z internetu se nastupuje na mateřskou 6-8 týdnů před porodem.

Otázka tedy zní, jestli na ni budu mít nárok?

Dočetla jsem se o nějaké lhůtě 180 dní na nemocenské a to už asi nesplňuji, jelikož teď už marodím dohromady asi 300 dní a z OSSZ mi již poslaly dokument, že nárok na nemocenské dávky mám už jen do května.

Prosím o radu k mé situaci děkuji

Vyřešeno
, , Petra B. 4 roky 1 Odpověď 404 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Na PPM (tedy peněžitou pomoc v mateřství) máte nárok jen v případě, že v době jejího zahájení jste stále zaměstnána (účastník nemocenského pojištění) nebo že jste v ochranné lhůtě (která může být až 180 dní) od skončení posledního zaměstnání.

    K zahájení PPM může opravdu docházet v době 6 – 8 týdnů před porodem. Termín si případně volíte sama, pokud není zvolen, pak se za začátek PPM považuje počátek 6 týdne před porodem.

    Ve vašem případě ale opravdu nejsou splněny podmínky pro nárok na PPM. V době jejího případného zahájení nebudete ani zaměstnána, ani nebudete v ochranné době 180 od skončení posledního zaměstnání.

    Vzhledem k tomu, tedy nebudete dostávat PPM a budete mít nárok až na rodičovský příspěvek po narození dítěte. Podle aktuálně platných podmínek, máte při narození jednoho dítěte nárok na 300 000 Kč celkem. Přičemž si můžete zvolit měsíční částku rodičovské do 10 000 Kč.

    Co se týká nemocenských dávek, tak tam platí to, co vám napsali. Maximální doba vyplácení nemocenských dávek je dle příslušného zákona stanovena na 380 dní – viz paragraf 26, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.:

    § 26

    (1) Podpůrčí doba u nemocenského začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 15. kalendářním dnem nařízené karantény a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa, pokud nárok na nemocenské trvá až do tohoto dne; podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízení karantény, pokud se dále nestanoví jinak. V období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 podpůrčí doba začíná 22. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 22. kalendářním dnem nařízené karantény.

    Je zde ale i možnost požádat o prodloužení doby, po kterou jsou vypláceny nemocenské dávky – viz paragraf 27:

    § 27

    Po uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26 se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí orgánu nemocenského pojištění podle vyjádření lékaře orgánu nemocenského pojištění, který vyplácí nemocenské, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti; takto lze postupovat i opakovaně, přičemž při jednotlivém prodloužení výplaty nemocenského nesmí být doba tohoto prodloužení delší než 3 měsíce. Nemocenské lze podle věty první vyplácet celkem nejdéle po dobu 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď