Nárok na PPM na druhé dítě v případě ukončení pracovního poměru

Otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na PPM u druhého dítěte.

Pracovala jsem 4 roky jako učitelka, ale jako záskok za mateřskou. Poté mi nebyla prodloužena smlouva, v té době jsem otěhotněla a spadla do ochranné lhůty, kdy mi byla vyplácena nemocenská a později PPM.

Jak to ale bude teď u druhého dítěte? Narodí se v září a dnes jsem si byla navýšit dávky mateřské, aby se stihla vybrat. Poslední tuto podporu dostanu v srpnu a nevím tedy, jaké peníze mi půjdou od září.

Bohužel pracovnice našeho úřadu mi to nebyla schopná zjistit. Předem velice děkuji.

S pozdravem

Vyřešeno
, Martina G. 4 roky 1 Odpověď 394 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud jste nyní nezaměstnaná (váš pracovní poměr skončil, a vy jste následně byla jen doma s dítětem a nikde jinde nepracovala) a pouze pobíráte rodičovský příspěvek, pak je velmi pravděpodobní, že na „mateřskou“ (PPM, peněžitou pomoc v mateřství) na druhé dítě mít nárok nebudete.

    To je dáno tím, že nárok na PPM je podmíněn tím, že jste zaměstnaná (resp. že jste účastníkem nemocenského pojištění, které za zaměstnance platí zaměstnavatel).

    První podmínkou nároku na mateřskou je to, že v době poslední dva roky máte účast na nemocenském pojištění nejméně 270 kalendářních dní. Druhou podmínkou je pak to, že v době zahájení PPM jste zaměstnaná nebo alespoň v ochranné době 180 dní od skončení posledního zaměstnání.

    Ve vašem případě není splněna ani jedna podmínka. Nárok na PPM vám tedy nevznikne. Abyste měla nárok na PPM, musela byste nastoupit do zaměstnání, ale to už stejně nemáte šanci stihnout odpracovat dostatečně dlouho dobu.

    Pokud nebudete mít nárok na PPM, pak byste od data narození dostávala opět rodičovský příspěvek.

    Rodičovský příspěvek je aktuálně ve výši 300 000 Kč (na jedno dítě). Pokud nemáte nárok na mateřskou, pak si můžete zvolit maximální výši příspěvku do 10 000 Kč měsíčně.

    Na vyšší rodičovský příspěvek by byl nárok jen v případě, že by v žádosti o RP doložil příjem manžel/otec dítěte. Pak by případně mohl být nárok i na vyšší měsíční částku.

    Viz paragraf 30, zákon o státní sociální podpoře (zákon číslo 117/1995 Sb.):

    (3) Rodič volí výši rodičovského příspěvku do částky

    a) nepřevyšující 10 000 Kč měsíčně,

    b) převyšující 10 000 Kč měsíčně, jestliže lze aspoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte v rodině 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 10 000 Kč, s tím, že zvolená výše rodičovského příspěvku nesmí přesáhnout 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu měsíčně; při stanovení výše rodičovského příspěvku se vychází z toho denního vyměřovacího základu rodiče, který je k žádosti o rodičovský příspěvek rodičem doložen; jsou-li doloženy denní vyměřovací základy obou rodičů, vychází se z toho, který je vyšší,

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď