Nárok na PPM jako nezaměstnaná na Úřadu práce

Otázka

Dobrý den, prosím o radu.

K 31. 12. 2019 jsem dala výpověď v zaměstnání (trvalo 355 dní) abych mohla nastoupit do jiné práce.

Bohužel než jsem stihla v nové práci podepsat smlouvu, zjistila jsem, že jsem těhotná. Takže asi od 4. týdne těhotenství jsem na úřadu práce, podpora mi teď bude končit.
Termín porodu mám na konci července, takže se do ochranné lhůty PPM nevejdu asi o měsíc, jestli počítám správně.

Nevím co si s tím počít. Práci v těhotenství mi můj zdravotní stav nedovolí a ani nevím, kdo by přijal těhuli. Mám odpracováno spoustu let, takto dlouhodobě na ÚP jsem až teď, můj manžel normálně pracuje.

Nemůžu přece zůstat bez peněz až do porodu?! Jak tuto nepříjemnou situaci řešit?

Děkuji

Vyřešeno
, Barbora N. 5 roky 1 Odpověď 493 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud jste ukončila poslední zaměstnání (31. 12. 2019) již jako těhotná (píšete, že jste byla ve 4 týdnu), pak vám po skončení zaměstnání běží ochranná lhůta. Ta je 180 dní, tedy ve vašem případě do 28. 6. 2020.

    Termín zahájení PPM je nejdříve 6 – 8 týdnů před porodem. Pokud tedy máte termín porodu na konci července, pak na mateřskou (PPM) můžete mít nárok cca v době od 5. 6. 2020 do 19. 6. 2020 (neznám přesný termín porodu, takže vycházím z toho, že je to 31.7.2020, pokud by termín porodu byl dříve, pak se i termín možného zahájení posune.

    Podle toho, co píšete, by vám to tedy mělo vycházet, že byste na mateřskou mohla jít ještě během ochranné lhůty, která je až 180 dní od skončení zaměstnání. U ochranné lhůty nejde o to, abyste během ní stihla porodit, ale aby vám ještě během ní vznikl nárok na PPM (zahájení mateřské). A to vám vychází.

    Tím, že jste nyní na Úřadu práce, tak předpokládám, že vám vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti? Pokud ano, pak na ni máte nárok zřejmě 5 měsíců. Takže byste bez příjmu byla jen poměrně krátkou dobu v červnu. Podpora by vám zřejmě skončila na konci května a od cca poloviny června, byste již měla mít nárok na PPM.

    Co se týká možnosti zaměstnání v době těhotenství – záleží především na vašem zdravotním stavu. Pokud vám ošetřující lékař práci vyloženě nezakáže (třeba z důvodu nějakých rizikových faktorů (rizikové těhotenství)), pak můžete až do porodu normálně pracovat (což ostatně i dělá velká většina žen).

    Zaměstnavatel vás také nesmí odmítnout zaměstnat jen kvůli tomu, že jste těhotná. To by byla diskriminace. Pokud by vaše těhotenství bylo důvodem, protože vás zaměstnavatel nezaměstná, pak byste ho mohla žalovat.

    Na druhou stranu zaměstnavatel vás může odmítnout z jiného důvodu, i když to fakticky bude kvůli vašemu těhotenství. Toto se ale nedá nijak zobecnit. Vzhledem k tomu že do porodu je to ještě poměrně dlouhou dobu, tak se určitě dá najít i zaměstnavatel, kterému by vaše těhotenství nemuselo vadit. Sice by vám asi dal jen smlouvu na dobu určitou, třeba jen na pár měsíců nebo na dohodu od DPČ nebo DPP.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď