Nárok na PPM 2020 – nezaměstnaná + rizikové těhotenství

Otázka

Dobrý den,

rád bych se zeptal na možnosti získání PPM v případě, kdy je stav následující: přítelkyně ukončila poslední pracovní poměr k 31. 12. 2019, od té doby je nezaměstnaná a předpokládané datum narození dítěte je konec května 2020.

Podmínku 270 kalendářních dní placení nemocenského pojištění v posledních 24 měsících tedy podle mě splní, ale aktuálně zaměstnaná není a díky rizikovému těhotenství ani být už nemůže.

Existuje prosím cesta, jak pro přítelkyni nárok na PPM získat?

Děkuji

Vyřešeno
, Tomáš W. 5 roky 1 Odpověď 404 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Aby vaše přítelkyně měla nárok na PPM, musí být splněny určité základní podmínky. Především se jedná o minimální dobu účasti na nemocenském pojištění, kterou ve svém dotazu zmiňujete i vy.

    Je nutné, aby v posledních dvou letech před zahájením „mateřské“ měla přítelkyně odpracováno nejméně 270 kalendářních dní. Pokud je tato podmínka splněna, tak je to v pořádku.

    Druhou, neméně důležitou podmínkou je ale to, že v době, kdy by si přítelkyně vyřizovala žádost o PPM, musí být stále zaměstnána (účastníkem nemocenského pojištění, kdy za ni NP platí zaměstnavatel, nebo si jej případně jako OSVČ hradí sama).

    Pokud by tomu tak nebylo, tak je zde ještě tzv. ochranná lhůta.

    Pokud je těhotenství zahájeno ještě v době trvání pracovního poměru, pak po jeho skončení běží ještě ochranná lhůta až 180 dní. Pokud by k nástupu na PPM mělo dojít ještě během těchto 180 dní, pak je nárok na PPM, stejně jako by žena byla stále zaměstnána.

    Podle vámi udávaného termínu porodu odhaduji, že vaše přítelkyně otěhotněla ještě během zaměstnání. V takovém případě po skončení zaměstnání běží tato ochranná lhůta, která je až do 28. 6. 2020.

    Termín vzniku nároku na PPM je 6 – 8 týdnů před porodem, tedy někdy v polovině dubna 2020. V té době bude vaše přítelkyně ještě v ochranné lhůtě a nárok by tedy mít měla.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď