Nárok na nemocenskou a PPM na druhé dítě

Otázka

Dobrý den,chtěla bych Vás požádat o radu.

Od února 2016 jsem zaměstnaná na dobu neurčitou, nyní jsem na RD, nástup do zaměstnání po RD je 14. 6. 2020. Rodičovský příspěvek mám do 4 let věku dítěte. Rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte. Bohužel dojde pravděpodobně k rozvázání pracovního poměru výpovědí.

1. Pokud otěhotním, než dojde k výpovědi, tedy před 14. 6. 2020, mohou mi dát výpověď? Pokud rovnou nastoupím na nemocenskou (předchozí těhotenství bylo rizikové) mám nárok na nemocenskou i PPM? A ve výši jako u předchozí nemocenské a PPM, protože bych splnila nástup na PPM do 4 let věku předchozího dítěte?

2. Pokud otěhotním po výpovědi, a budu doma jen pobírat RP do věku 4 let dítěte, budu mít nárok na nemocenskou a PPM do jaké doby, pokud ano jak dlouho od výpovědi a z čeho se počítá?

Nechtěla bych přijít o možnost mít nárok na nemocenskou a PPM. Do jaké doby nepřijdu o možnost nároku na nemocenskou a PPM, když 13. 6. 2020 mi končí RD a zaměstnání skončí výpovědí. Jestli je nějaká lhůta i po výpovědi, kdy bych na nemocenskou i PPM měla nárok. 180 dní ochranná doba by vycházela od výpovědi max. do asi 10. 12. 2020. Pokud jsem to správně pochopila.

Moc děkuji za Vaše odpovědi.

Vyřešeno
, , , Markéta P. 5 roky 1 Odpověď 396 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud byste otěhotněla v době před návratem do zaměstnání (po skončení rodičovské dovolená), tak byste měla tuto skutečnost oznámit zaměstnavateli a vztahovala by se na vás ochrana.

    Těhotnou ženu zaměstnavatel nemůže propustit běžným způsobem. Nemůže vám dát výpověď kromě specifických situací jako je třeba rušení zaměstnavatele (nebo jeho části), nebo nějaké hrubé porušení pracovní kázně z vaší strany.

    Z jiných důvodů je výpověď nepřípustná.

    Jinak ale platí, že vy sama dát výpověď můžete i když jste těhotná, stejně tak může být pracovní poměr i během vašeho těhotenství ukončen dohodou.

    Pokud byste po nástupu zpět do zaměstnání nebyla těhotná, pak vás zaměstnavatel může propustit. V takovém případě by pak o nároku na PPM i na druhé dítě rozhodovalo to, zda byste nastoupila do nějakého jiného zaměstnání. Jinak byste totiž na PPM nárok neměla.

    Vámi zmiňovaná ochranná doba 180 dní se týká případů, kdy je váš pracovní poměr ukončení v době, kdy jste těhotná. Pak ano, po skončení pracovního poměru běží ochranná doba 180 dní. Pokud ale při skončení zaměstnání nejste těhotná, pak žádná ochranná doba neběží (resp. jenom standardních 7 dní, jako pro jiné nemocenské dávky).

    Pokud byste ihned po skončení rodičovské dovolené nastoupila na neschopenku (kvůli rizikovému těhotenství), pak vás zaměstnavatel opět nemůže propustit. Měla byste pak mít nárok jak na nemocenské dávky, tak i následně na PPM.

    Výše nemocenské a PPM by vycházela ze stejných čísel jako u prvního dítěte (tedy za předpokladu že by váš pracovní poměr nezanikl a že byste druhé dítě porodila do 4 let toho prvního).

    Reálná výše nemocenských dávek a PPM by byla o něco málo vyšší (pravděpodobně, záleží na vašem příjmu), protože každý rok se lehce zvyšují redukční hranice, díky čemuž se pak každý rok o něco málo zvýší nemocenské dávky.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď