Nárok na mateřskou – těhotenství a výpovědní doba

Otázka

Dobrý den, pracuji 6 let v jedné firmě. Snažíme se o dítě. Dostala jsem nabídku na lepší zaměstnání.

Pokud dám výpověď v únoru a otěhotněla bych ve výpovědní době, kdy bych to ale zjistila, až ve zkušební době v novém zaměstnání mám nárok na mateřskou v případě, že mě ve zkušební době nový zaměstnavatel vyhodí?

A co se mnou bude. Musím jít na pracovní úřad a zažádat o podporu a čekat až budu moci nastoupit na mateřskou? Pokud tedy na ni budu mít nárok?

Bylo by lepší ve výpovědní době raději neotěhotnět? Budu na tom s ochranou dobou 180 dní lépe když bych otěhotněla ve zkušební době nového zaměstnání?

Děkuji mockrát za odpověď

Vyřešeno
, , Jarka B. 4 roky 1 Odpověď 514 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    V zásadě jsou dvě zde možnosti ve vztahu k výpovědi a těhotenství.

    Pokud vám dá zaměstnavatel výpověď a vy se během výpovědní doby dozvíte, že jste těhotná, můžete tuto skutečnost oznámit zaměstnavateli a tím se výpověď na dobu těhotenství, mateřské dovolené a následné rodičovské zastaví. Výpovědní doba by pokračovala až po vašem návratu do zaměstnání po rodičovské. Jako těhotnou ženu vás zaměstnavatel nesmí propustit (kromě specifických výjimek).

    Tento zákaz výpovědi pro těhotnou ženu se ale vztahuje jen na případ, kdy dává výpověď zaměstnavatel.

    Pokud dáte výpověď vy sama, a pak se dozvíte, že jste těhotná, tak „máte smůlu“. Můžete maximálně požádat zaměstnavatele o jeho souhlas se stažením výpovědi. Je ale otázka, jestli by vám zaměstnavatel vyhověl.

    Pokud byste zjistila, že jste těhotná až ve zkušební době v novém zaměstnání, tak zde žádná ochrana pro těhotné ženy není. Ve zkušební době je asi lepší zaměstnavateli o těhotenství neříkat (nemáte povinnost o těhotenství zaměstnavatele informovat).

    Během zkušební doby můžete být pracovní poměr ukončen jak z vaší strany, tak i ze strany zaměstnavatele bez udávání jakéhokoliv důvodu. Pracovní poměr během zkušební doby může být ukončen ze dne na den, a běžné podmínky pro výpověď zde neplatí.

    Pokud byste skončila během zkušební doby, pak ano, byla byste na Úřadu práce a dostávala podporu v nezaměstnanosti.

    To jestli byste pak měla nárok na mateřskou (PPM, peněžitou pomoc v mateřství) by pak záviselo především na tom, jak by vám to vycházelo časově. Po skončení zaměstnání by zde byla ochranná doba až 180 dní.

    Pokud byste otěhotněla již v předchozím zaměstnání, sčítala by se ochranná doba z původního i nového zaměstnání (celkem tedy 180 dní).

    Pokud byste ale otěhotněla až v novém zaměstnání, pak by ochranná doba byla stejně dlouhá, jako délka zaměstnání (např. při délce zaměstnání 60 dní je pak i ochranná doba jen 60 dní).

    V případě, že by pak mateřská byla zahájena ještě během ochranné doby, pak byste na ni měla nárok i jako nezaměstnaná.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď