Nárok na mateřskou a nemocenskou u druhého dítěte v roce 2021

Otázka

Dobrý den,

jsem na rodičovské dovolené. Rodičovská mi bude končit v lednu 2021, kdy dostanu poslední rodičovský příspěvek. Právě jsem ale zjistila, že jsem v 5. týdnu těhotenství.

Zaměstnání jsem měla na dobu určitou, a skončilo mi krátce před narozením prvního dítěte. U prvního dítěte jsem měla nárok na mateřskou

Chci se zeptat, jak postupovat, abych nezůstala zcela bez prostředků:

1, někdo mi říkal, že funguje tzv. ochranná doba a mohla bych čerpat mateřskou i na druhé dítě?

2, již první těhotenství jsem měla rizikové. Kdyby to bylo stejné, měla bych právo na nemocenskou?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Lianna R. 4 roky 1 Odpověď 509 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Aktuálně určitě nejste na rodičovské dovolené. Na rodičovské dovolené byste mohla být pouze v případě, že byste byla stále zaměstnaná.

    Rodičovská dovolená, je pracovní volno bez náhrady mzdy, kterou vám poskytuje zaměstnavatel. Aktuálně jste tedy nezaměstnaná, a dostávala jste rodičovský příspěvek.

    Vzhledem k tomu, že vaše zaměstnání skončilo již před delší dobou, tak vám aktuálně nemůže vznikat nárok na mateřskou u druhého dítěte. Nemáte ani nárok na nemocenské dávky, pokud byste s druhým dítětem byla v pracovní neschopnosti (na rizikovém těhotenství).

    Ochranná doba, kterou ve svém dotazu zmiňujete, se týká situací, kdy jste těhotná, a skončí vám zaměstnání. Pak máte nárok na mateřskou, pokud k jejímu zahájení dojde do 180 dní, od skončení zaměstnání.

    To byl případ mateřské u prvního dítěte. Tam jste měla na mateřskou nárok, právě zřejmě na základě ochranné doby, po skončení zaměstnání. Nyní už ale nejste v žádné ochranné době.

    Na mateřskou už nárok mít nemůžete. Aby na ni byl nárok, musela byste mít účast na nemocenském pojištění (dobu v zaměstnání), alespoň 270 dní za poslední dva roky, před začátkem mateřské.

    Vzhledem k tomu, že nyní jste již v 5 týdnu těhotenství, tak tuto podmínku nemůžete stihnout splnit. Nemocenské pojištění se nedá doplatit zpětně.

    Na nemocenské dávky v souvislosti s rizikovým těhotenstvím, byste teoreticky nárok mít mohla. Pokud byste nyní nastoupila do nějakého zaměstnání, pak vám vznikne účast na nemocenském pojištění. Pokud byste například hned druhý den, nastoupila na neschopenku, tak máte nárok na nemocenské dávky po celou dobu pracovní neschopnosti (musíte ale na neschopenku nastoupit až poté, co zahájíte alespoň první den v práci).

    Po narození druhého dítěte (od data porodu), budete mít určitě nárok na rodičovský příspěvek. U něj, na rozdíl od mateřské, není podmínkou nějaká minimální odpracovaná doba.

    Rodičovský příspěvek je v roce 2021, ve výši 300 000 Kč na jedno dítě nebo 450 000 Kč na dvojčata. Pokud nemáte nárok na PPM, pak si můžete zvolit rodičovský příspěvek do 10 000 Kč měsíčně.

    Pokud po skončení aktuálního rodičovského příspěvku na první dítě, nebudete zaměstnaná nebo v pracovní neschopnosti, pak můžete jít na Úřad práce a budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Podpora po rodičovské je sice jen velmi nízká, ale něco „málo dostanete“. Vzhledem k tomu, že vaše původní zaměstnání skončilo již před delší dobou, tak by se výpočet podpory po rodičovské odvíjel od průměrné mzdy v ČR. V roce 2021 byste dostala za první dva měsíce podporu 5 192 Kč. Za další dva měsíce by to bylo 4 154 Kč a poslední měsíc by to bylo 3 808 Kč.

    Za nezaměstnanou vedenou na Úřadu práce, také stát dále platí zdravotní pojištění.

    Pokud byste v únoru 2021 již neměla nárok na rodičovský příspěvek, nebyla vedená jako nezaměstnaná na ÚP a ani nikde nepracovala, pak byste si musela sama začít platit zdravotní pojištění. V roce 2021 je minimální zdravotní pojištění ve výši 2 052 Kč měsíčně.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď