Nárok na daňovou slevu na dítě po ukončení studia a nárok na sociální dávky?

Otázka

Dobrý den,

Chci se zeptat, zda mám ještě nárok na daňové zvýhodnění, úlevu na dani, když moje dcera odmaturovala, a po prázdninách se zaevidovala na Úřadu práce, a po tuto dobu, kdy jí zatím nevznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Zda má ona nárok na nějaké sociální dávky, když bydlí u rodičů?

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , , Rudolf J. 4 roky 1 Odpověď 2464 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud student střední školy úspěšně dokončí studium (složí maturitu, závěrečné zkoušky apod.), pak je u něj nárok na daňovou slevu na dítě, do konce řádného školního roku. Tj. zpravidla do 30.6. A to, i když odmaturuje například už v květnu.

    Na daňovou slevu na dítě, může být nárok i během následujících školních prázdnin (červen a červenec), pokud dítě nenastoupí do zaměstnání, nevznikne mu nárok na podporu v nezaměstnanosti, nezahájí podnikání.

    Nárok na daňovou slevu na dítě u maturanta:

    1, do konce vyučování v daném školním roce (do konce června)

    2, a dále do konce školních prázdnin (červenec a srpen), které na období uvedené v předchozím bodě bezprostředně navazují, ale pouze za předpokladu, že:

    • po celý daný kalendářní měsíc nevykonávalo výdělečnou činnost,
    • po celý kalendářní měsíc nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci nebo
    • výdělečná činnost a nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci na sebe bezprostředně navazují a dohromady trvají celý kalendářní měsíc.

    Na dceru tedy může uplatnit daňovou slevu (pokud jsou splněny výše uvedené podmínky), maximálně do konce srpna 2020. Následně (od září), už na daňovou slevu na dítě nárok není (pokud dále nepokračuje ve studiu). To, že je od skončení studia nezaměstnaná, bez nároku na podporu, už dále nemá vliv.

    Co se týká nároku na nějaké sociální dávky, tak je to složitější. Dcera může mít nárok na všechny běžně dostupné sociální dávky. Tím, že ale žije u vás, bude pro nárok na sociální dávky posuzována společně s vámi. Jako člen vaší společné domácnosti.

    Protože bydlí u vás, tak jí nebude vznikat nárok například na příspěvek na bydlení. O ten si může žádat jen majitel bytu, nebo ten, kdo má uzavřenou nájemní smlouvu.

    Dávky pomoci ve hmotné nouzi, pro osoby s nízkým příjmem, nebo ty osoby, které jsou úplně bez příjmu, jsou zase podmíněny posouzením celkových příjmů a celkové sociální situace v dané rodině (společné domácnosti).

    Tj. pokud sice dcera nemá žádné příjmy, ale vy (případně vaše manželka), nějaké příjmy máte, pak je pravděpodobné, že dceři nárok na sociální dávky ve hmotné nouzi (jako je například příspěvek na živobytí ve hmotné nouzi), nevznikne.

    U dávek pomoci ve hmotné nouzi se posuzuje celkový příjem všech osob ve společné domácnosti.

    Zákony jsou nastaveny tak, že platí obecná vzájemná vyživovací povinnost mezi manžely, nebo i mezi rodiči a dětmi.

    Pokud jeden z členů domácnosti nemá žádný příjem, ale zbytek ano, pak zákon předpokládá, že se o danou osobu bez příjmu, postarají ostatní osoby ve společné domácnosti.

    Nárok na nějaké sociální dávky by byl až v případě, že by celkový příjem všech osob v rodině (společné domácnosti), byl příliš nízký.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď