Mohu vykonávat brigádu, když jsem vedena na Úřadu práce

Otázka

Dobrý den, moje zaměstnání skončilo 31. 7. 2020 a já jsem od 1. 8. 2020 nezaměstnaná. Byla jsem teď na Úřadu práce, a vypočítali mi poměrně malou podporu.

Zajímalo by mě tedy, jestli mohu jít na nějakou brigádu, když jsem na Úřadu práce, abych měla více peněz. Někde jsem se dočetla, že ano, a jinde zase píší, že nemůžu.

Tak v tom nemám moc jasno a potřebovala bych poradit.

Děkuji

Vyřešeno
, , Kristýna J. 4 roky 1 Odpověď 1603 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Jako nezaměstnaná na Úřadu práce, máte jen omezené možnosti, jak mít nějakou brigádu nebo přivýdělek.

    Velkou roli hraje mimo jiné to, zda máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. V době, kdy vám Úřad práce vyplácí podporu, nesmíte mít žádný legální příjem. Vůbec nic.

    Pokud byste začala pracovat na nějaké brigádě, pak to musíte neprodleně nahlásit na Úřad práce, a ten by vám zastavit výplatu podpory. Nepřišla byste o ni. Mohla byste si o ni případně požádat po skončení dané brigády.

    Jinak ale není možné dostávat podporu a současně mít i nějaký legální příjem (ať už by to byla jen nějaká brigáda na DPP, DPČ nebo třeba podnikání).

    Jiná je situace, když vám skončí nárok na podporu v nezaměstnanosti (nebo pokud na podporu nemáte nárok od začátku registrace na Úřadu práce). Pak si můžete omezeně přivydělávat.

    V době, kdy jste vedená na Úřadu práce, ale můžete pracovat jen na dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Práce na dohodu o provedení práce (DPP) je zakázána. Stejně tak i podnikání, jako OSVČ.

    Je také omezena výše měsíčního příjmu. Jako nezaměstnaná na ÚP, můžete mít maximální měsíční příjem do 7300 Kč hrubého (platí pro rok 2020, je to jedna polovina aktuálně platné minimální mzdy, příští rok to může být jinak).

    Zahájení podobné práce je nutné na Úřadu práce ihned nahlásit a následně so dokládá výše měsíčního příjmu. Pokud by byl měsíční příjem vyšší než 7300 Kč, pak je to důvodem k vyřazení z evidence nezaměstnaných.

    Takže pokud jste nyní krátce na Úřadu práce, a budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (minimálně 5 měsíců), tak nesmíte pracovat na brigádě (jinak přijdete o podporu).

    Po skončení podpory (za 5 měsíců nebo déle – podle vašeho věku), můžete pracovat na dohodu DPČ s maximální hrubou výplatou 7300 Kč měsíčně.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď