Mohu si najít DPP při nemocenské z důvodu rizikového těhotenství?

Otázka

Dobrý den,

Pracovala jsem na HPP v herně a teď jsem na nemocenské z důvodu rizikového těhotenství, protože nemůžu dělat 12hod směny.

Chci se zeptat, zda si mohu bez obav najít brigádu, kterou bych dělala v době vycházek např. Úklid, inventura, pokladní prostě zda mohu něco dělat a nebát se, že přijdu o peníze.

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Romana G 4 roky 1 Odpověď 1483 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Během pracovní neschopnosti je možné, abyste pracovala nebo případně podnikala. Jsou ale určitá omezení.

    Prvním velkým omezením je nutnost dodržovat léčebný režim a režim dočasně práce neschopného zaměstnance. To znamená, že musíte dodržovat dobu a rozsah povolených vycházek.

    Pokud byste chtěla během neschopenky (z důvodu rizikového těhotenství), vykonávat nějakou práci (například nějakou brigádu na DPP nebo DPČ), která by probíhala mimo domov, pak je to možné jen v době, kdy máte povolené vycházky.

    Dalším omezením je dodržování léčebného režimu. Pokud pro vás během neschopenky platí nějaká omezení – například zákaz manipulace s těžšími předměty, pak je nutné, aby to výkon práce během neschopenky respektoval.

    Posledním omezením je to, že během pracovní neschopnosti není možné vykonávat stejné zaměstnání (nebo podnikání) na jehož základě vám vzniká nárok na nemocenské dávky.

    Tj. nesmíte pracovat pro stejného zaměstnavatele, na stejné pracovní pozici. Nebo případně nesmíte vykonávat stejnou podnikatelskou činnost (na jejímž základě vám vzniká účast na nemocenském pojištění a nárok na nemocenské dávky).

    Jinak ale máte možnost pracovat bez dalších omezení.

    Například tak, že u jiného zaměstnavatele budete mít smlouvu na DPP nebo DPČ. Je případně možné pracovat i pro stejného zaměstnavatele, jen to musí být na jinou smlouvu (opět obvykle na DPP nebo DPČ), která je sepsána na jinou pracovní činnost.

    Je poměrně běžné, že lidé mají i více zaměstnání, ze kterých jim vyplývá účast na nemocenském pojištění. Během pracovní neschopnosti je pak možné, aby ve všech zaměstnáních byli na neschopence.

    Nebo aby byli na neschopence jen v jednom zaměstnání a v tom druhém dále pokračovali v práci, i po dobu pracovní neschopnosti. To není nijak zakázáno (jsou zde jen výše uvedená omezení).

    Takže pokud si na dobu rizikového těhotenství najdete nějakou brigádu (přivýdělek), kam budete chodit jen během doby, kdy máte napsány vycházky, nebo pokud byste měla nějakou práci z domu, pak to ničemu nevadí.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď