Mateřská dovolená 2021 – mohu být v pracovní neschopnosti do porodu?

Otázka

Dobrý den, v současné době jsem v pracovní neschopnosti. Jsem sice zaměstnaná, ale na mateřskou nebudu mít nárok.

Termín porodu mám 9. 2. 2021. Nemám nárok na mateřskou, jelikož nesplňují v předchozích letech odpracováno 270 dnů.

Chtěla jsem se zeptat zda-li je možné, zůstat na pracovní neschopnosti do porodu a mít zažádáno o rodičovský příspěvek a začít ho pobírat po porodu?

Nebo jak nejlépe v mém pripadně postupovat.

Děkuji moc za vaši odpověď.

Vyřešeno
, , , Alena K. 4 roky 1 Odpověď 703 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud nesplňujete podmínky pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou), pak vám určitě vzniká nárok na rodičovský příspěvek, od narození dítěte.

    Je ale i možnost, že pokud vy nesplňujete podmínky pro PPM, pak si o ni případně může zažádat otec dítěte. Pro něj platí obdobné podmínky, jako pro vás.

    I muž (otec dítěte) musí splnit minimální dobu účasti na nemocenském pojištění (270 dní za poslední dva roky). V době začátku PPM musí být zaměstnán nebo si jako OSVČ platit nemocenské pojištění. Nebo být alespoň v ochranné době (pro muže je to jen 7 dní – pro ženy až 180 dní – od skončení posledního zaměstnání).

    Muž (otec dítěte), může mít na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) nárok od začátku 7 týdne po porodu. Celková délka mateřské pro muže je tak o 6 týdnů kratší (22 týdnů na jedno dítě a 31 týdnů na dvojčata).

    Pokud by mateřskou nečerpal ani otec dítěte, tak si po narození dítěte vyřídíte na Úřadu práce rodičovský příspěvek – máte na něj nárok od data narození dítěte.

    Do té doby můžete být v pracovní neschopnosti. Může to být buď z důvodu rizikového těhotenství, nebo případně v době 6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu, máte nárok i na neschopenku (a nemocenské dávky) v souvislosti si porodem a poporodní rekonvalescencí.

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 57 a 59:

    § 57 Vznik dočasné pracovní neschopnosti

    (1) Ošetřující lékař rozhodne o vzniku dočasné pracovní neschopnosti

    f) pojištěnky, která doložila potvrzením orgánu nemocenského pojištění, že nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství z žádné pojištěné činnosti, a to od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu,

    § 59 Ukončování dočasné pracovní neschopnosti

    h) pojištěnky, která byla v dočasné pracovní neschopnosti v souvislosti s těhotenstvím a porodem podle § 57 odst. 1 písm. f), uplynutím šestého týdne po porodu, pokud není nadále dočasně práce neschopna z jiných důvodů,

    Tj. pokud jste nyní stále zaměstnána, pak můžete být v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství do 6 týdne před porodem. Od začátku 6 týdne by vám případně lékař mohl ukončit neschopenku na rizikové těhotenství a vystavit novou v souvislosti s porodem – na 12 týdnů.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď