Máme nárok na příspěvek na bydlení a přídavky na dítě?

Otázka

Dobrý den, můžete mi prosím poradit v otázce příspěvku na bydlení?

S manželem bydlíme v nájemním bytě (nájem činí 10.000,- Kč, ale v nejbližší době bude zvýšen na 12.500,- Kč. Další poplatky za elektřinu, plyn atd. činí cca 2.500,- Kč.

Manžel má čistý plat 15.000,- Kč, já se chystám za cca 14 dní na mateřskou dovolenou (mateřská cca 14.000,-, rodičovská poté cca 7.000,-).

V bytě má trvalý pobyt pouze manžel. Zajímalo by mne, zda budou úřady posuzovat při žádosti o příspěvek pouze manžela nebo všechny jako rodinu?

Je výhodnější, abych se do bytu s dítětem také přihlásila k trvalému pobytu nebo nikoli? Měli bychom šanci příspěvek na bydlení získat, případně v jaké výši? A příspěvek na dítě bychom získali také?

Moc děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , , Martina 4 roky 1 Odpověď 554 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    U příspěvku na bydlení, se společně posuzují všechny osoby, které v něm skutečně bydlí. Trvalé bydliště, jako kritérium pro posuzování osob ve společné domácnosti, se již nějakou dobu nepoužívá. Nyní rozhoduje faktický stav.

    Pro účely příspěvku na bydlení, se tedy budete posuzovat vy + manžel + dítě (až se vám narodí).

    U příspěvku na bydlení, se dokládají náklady (nájem + ostatní související platby), za předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud byste si žádost o příspěvek podala v lednu 2021, pak dokládáte náklady na bydlení za říjen až prosinec 2020.

    Obdobné je to pak i s příjmy – dokládá se také průměrný (čistý) příjem za dané čtvrtletí, tedy v lednu 2021, to bude opět příjem za období říjen až prosinec 2020.

    Vzhledem k tomu, že teď se vám budou měnit příjmy, pak je otázka jak vám to bude vycházet.

    Například v lednu 2021, kdy se posuzuje příjem za Q4 2020, tam budete mít asi ještě výplatu ze zaměstnání. Následně v dubnu 2021, se už posuzuje příjem za leden – březen 2021, to už tam budete mít mateřskou, která bude nižší. A o pár měsíců dále, to bude ještě nižší příjem z rodičovské.

    Pro výpočet nároku na příspěvek na bydlení je rozhodující i počet osob. Jiné to tedy bude před narozením dítěte a jiné po narození dítě. A dále roli hraje i velikost města/obce, kde bydlíte.

    Například při bydlení v Praze, při nákladech na bydlení 15000 Kč a průměrném příjmu 29000 Kč, pro 3 osoby, by nárok na příspěvek na bydlení byl.

    Jak ale bylo uvedeno, u vás se teď situace bude několikrát měnit (výše nájmu, počet osob, výše příjmu), takže bude záležet i na tom, kdy přesně si půjdete příspěvek vyřizovat – rozhodující je stav nákladů/příjmů v předchozích 3 měsících (kalendářním čtvrtletí).

    O příspěvek na bydlení si můžete požádat na Úřadu práce – resp. žádost by měl podat asi váš manžel, který zde má zřejmě nájemní smlouvu, když tam má i trvalý pobyt.

    Pro orientační výpočet toho, jestli máte nárok na příspěvek na bydlení a kolik by to mohlo být, můžete použít nějakou kalkulačku na internetu, například zde: Kalkulačka: Příspěvek na bydlení v roce 2021.

    Co se týká přídavků na dítě, tak po narození dítěte (předpokládám, že je to první dítě), bude vaše společné životní minimum 8720 Kč. Nárok na příspěvek na dítě, je aktuálně do 2,7 násobku životního minima (v roce 2021 se může ještě změnit).

    Nárok na příspěvek na dítě tedy máte, pokud váš průměrný čistý měsíční příjem, nebude vyšší než 23 544 Kč.

    Tj. v době, kdy budete mít ještě mateřskou, nárok mít zřejmě nebudete (to vám vychází společně s manželem příjem 29 000 Kč).

    V době, kdy budete mít rodičovskou, už byste nárok mít měli (to budete mít společný průměrný příjem 22 000 Kč).

    Neznám ale všechny nezbytné údaje, takže to z mé strany berte, jen jako orientační posouzení.

    Pozor jen na to, že i u přídavků na dítě, se dokládá příjem za předchozí kalendářní čtvrtletí.

    Tj. příspěvek byste si měla požádat až v době, kdy v rozhodném čtvrtletí před podáním žádosti, budete mít nižší příjem. Opět si to můžete spočítat v nějaké kalkulačce, například zde: Kalkulačka: Výpočet přídavků na dítě v roce 2021.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď