Mám nárok na sociální dávky po návratu ze zahraničí?

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda budu mít nárok na nějaké dávky po návratu ze zahraničí.

Budu se vracet po půl roce cestování v zahraničí. Příjmy jsem tedy za tuto dobu neměla žádné. Navíc jsem zjistila, že jsem těhotná.

Půjdu se nahlásit na ÚP, ale předpokládám, že práce se mi jako těhotné bude shánět těžko. Navíc sama splácím docela vysokou hypotéku (2 000 000 Kč).

Předem Vám velmi děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , , , Sofie K. 4 roky 1 Odpověď 836 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Po návratu ze zahraničí se určitě můžete jít zaregistrovat na úřad práce. Minimálně již jen z toho důvodu, že v době, kdy jste vedena na Úřadu práce v evidenci uchazečů o zaměstnání za vás stát platí zdravotní pojištění. Jinak byste si musela zdravotní pojištění platit sama.

    Také nevím, jak jste to měla se zdravotním pojištěním během pobytu v zahraničí. To je nutné u vaší zdravotní pojišťovny doplatit, nebo doložit, že jste si ho platila v zahraničí.

    To, jestli případně budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo ne, bude záležet na tom, jestli splňujete podmínku minimální „odpracované doby“ (resp. minimální doby účasti na důchodovém pojištění). Ta je nejméně 12 kalendářních měsíců za poslední dva roky. Pokud jste nyní byla půl roku v zahraniční, ale před tím alespoň jeden rok pracovala, pak byste měla mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti. Pokud podmínka minimální doby splněna není, pak nárok na podporu nebude.

    V takovém případě pak bude záležet na tom, jestli žijete sama, nebo třeba s manželem či přítelem ve společné domácnosti. Pokud byste žila sama a neměla vůbec žádné příjmy, mohla byste spadat do kategorie osoby v hmotné nouzi a mohla byste tak mít nárok na dávky hmotné nouze jako je například příspěvek na živobytí (životní minimum).

    Případně také můžete mít nárok na příspěvek na bydlení. U něj se dokládají příjmy a náklady na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí. Zde jen pozor, že to co platíte za hypotékou, se do nákladů na bydlení nezapočítává. Tam spadají jen „běžné“ výdaje jako je třeba nájem, platby za služby jako voda, elektřina, plyn atp.

    Tyto sociální dávky se také vyřizují na Úřadu práce, byť to pravděpodobně bude jiný úředník, než ten, se kterým budete řešit podporou v nezaměstnanosti.

    Co se týká případného nároku na mateřskou nebo rodičovský příspěvek, tak pokud budete před porodem nezaměstnaná a posledního půl roku jste v ČR nepracovala, pak na mateřskou nárok mít nebudete.

    Od data narození dítěte byste ale měla mít nárok na rodičovský příspěvek. Ten se vyplácí v celkové výši 300 000 Kč na jedno dítě (na dvojčata je to 450 000 Kč), s tím že byste si mohla zvolit maximální výši měsíční částky do 10 000 Kč.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď